top of page

Anjakan Tuhan


'Sesiapa yang meninggikan diri akan direndahkan, dan sesiapa yang merendahkan diri akan ditinggikan.”' (Lukas 18:9-14, ayat 14).


Kita terus merenung mengenai perkara ini iaitu terdapat dua jenis kebanggaan: kebanggaan yang buruk dan kebanggaan yang baik. Kebanggaan yang buruk dianggap oleh beberapa ahli teologi sebagai dosa yang paling mematikan. St Augustine berpegang pada pandangan itu, begitu juga Thomas Aquinas, ahli teologi skolastik terbesar pada Zaman Pertengahan. Dante juga berkongsi keyakinan yang sama. Virus sebenar penyakit jiwa ini adalah bahawa ia meletakkan diri sendiri di pusat - tempat di mana Tuhan sepatutnya berada. Ia berlagak dan berteriak serta membanggakan diri. Ia mempunyai sikap yang berkata: 'Aku ... Aku ... Aku ...' Penyair Henley (1849-1903) menunjukkan perkara ini apabila dia berkata:


Aku adalah tuan nasibku, Aku adalah kapten jiwaku.


Kebanggaan, kebanggaan yang buruk itu, pada dasarnya terdiri daripada 'penggantian Tuhan'. Ia meletakkan ego di tempat yang Tuhan simpan untuk diri-Nya. Orang Farisi yang berdoa dalam petikan yang kita baca hari ini, 'Tuhan, aku bersyukur kerana aku tidak seperti orang lain ... Aku berpuasa dua kali seminggu dan mempersembahkan sepersepuluh daripada semua pendapatanku' (ayat 11-12), tidak berbohong. Semua yang dia katakan adalah benar. Dosanya adalah bahawa dia berada di pusat hidupnya, dan bukannya Tuhan. Ini bukan jenis kebanggaan yang dimiliki oleh rasul besar terhadap orang-orang yang dibimbingnya di Korintus. Kebanggaannya adalah kebanggaan yang rendah hati yang mengakui Yesus sebagai Tuhan. Ia adalah kebanggaan 'dalam Kristus Yesus'. Dia bangga kerana dia telah diberi kemampuan sebagai hamba Yesus Kristus untuk memimpin orang-orang Korintus kepada kehidupan baru. Dia menundukkan lututnya kepada Kristus dan kemudian berdiri tegak di hadapan segala yang lain, dengan bangga bahawa dia telah digunakan oleh Tuhan untuk tujuan penebusan.


Renungan Lanjutan:

Daniel 4:19-37; Yakobus 4:4-10


Doa:

Bapa, saya melihat dengan jelas bahawa dalam diri saya sendiri kebanggaan mendahului kejatuhan, tetapi dalam Kristus ia mendahului kenaikan - kenaikan kepada kebesaran yang sejati. Bantu saya menjadi besar dalam kebesaran-Mu. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page