top of page

Bergantung Kepada Kasih-Mu yang Abadi


“...Tetapi aku bergantung kepada kasih-Mu yang abadi; aku akan bergembira kerana Engkau menyelamatkan aku. Aku akan menyanyi untuk TUHAN, kerana Dia telah berbuat baik kepadaku.....” Mazmur 13:6


Dalam keadaan yang tidak menentu Pemazmur tetap bergantung penuh pada kasih Tuhan yang abadi dan bergembira kerana penjagaan dan pelindunganNya. sebab dia yakin bahawa Tuhan akan menjaga dan melindungi dirinya.


Pemazmur tidak tergugat dengan keadaan yang ada disekelilingnya namun dia yakin bahawa hidupnya aman dan selamat kerana Tuhan bersama dengannya. Itulah sebabnya dia berkata “..Tuhan akan memelihara orang yang lemah dan melindungi mereka selama-lamanya dari orang jahat di atas bumi..”


Biar pun keadaan sangat tidak baik, namun Tuhan sendiri akan mempertahankan kepentingan-Nya dan melindungi orang-orang yang bersandar padaNya. Itulah sebabnya kita tidak perlu kuathir dan ragu dengan keadaan disekeling kita sebab Tuhan akan menjaga kita.


Oleh itu marilah kita bergantung sepenuhnya kepada Tuhan untuk perlindungan, sebab didalam-Nya hidup kita akan aman dan selamat. Walaupun apa yang terjadi di sekitar kita, jika Tuhan dipihak kita, hidup kita tetap aman.


Doa: Bapa yang di surga, saya berterima kasih kepadaMu atas perlindunganMu dan pemerliharanMu, Tuhan saya serahkan seluruh hidup saya untukMu, didalam nama Tuhan Yesus saya berdoa amin.


Pr. Patrick Taie

Comments


bottom of page