top of page

Berhati-hati dengan Penularan


“Disuruh oleh ibunya, gadis itu memohon kepala Yohanes Pembaptis di atas talam pada waktu itu juga.” (Matius 14:1-12, v.8).


Renungan:

Apabila kita membenarkan kumpulan/kawanan untuk menentukan tingkah laku kita, hubungan manusia dilemparkan ke dalam kekeliruan. Ambil kes Raja Herodes. Dia membuat sumpah bodoh untuk memberikan anak perempuan Herodias apa sahaja yang dikehendakinya. Apabila dia meminta kepala Yohanes Pembaptis, Herodes, kita membaca, 'bersusah hati, tetapi kerana sumpahnya dan tetamu makan malamnya, dia memerintahkan supaya permintaannya dipenuhi' (ayat 9). Dia membuat sumpah bodoh kerana kawanan - pencariannya - dan tidak tahu bagaimana untuk keluar daripadanya. Kebimbangan utamanya adalah untuk tidak kelihatan bodoh, dan oleh itu dia menjadi pembunuh lelaki yang saya fikir dia diam-diam mempunyai rasa hormat yang besar. Dia membunuh hati nuraninya apabila dia membunuh John Baptist kerana John benar-benar hati nuraninya. Naluri kumpulan itu memadamkan sedikit cahaya terakhir dalam dirinya.


Sebuah organisasi Kristian pernah menulis di kepala suratnya: 'Berhati-hati dengan penularan noda dunia yang tak terlihatkan.' Kita perlu mengingatkan bahawa noda dunia boleh mengaburkan iman Kristian kita. Pemimpin agama pada zaman Yesus boleh jadi pemimpin aturan baru yang Dia mulakan, tetapi mereka lebih mengambil berat tentang pendapat orang lain tentang mereka (Yohanes 12:42-43). Mereka melihat sekeliling dan bukannya ke atas, dan apabila kerajaan itu ditawarkan kepada mereka, mereka terlepas dalam memahami maknanya.


Anda dan saya tidak perlu menjadi seperti Dia. Kita tidak boleh menentang kumpulan semata-mata kerana keinginan untuk menjadi berbeza, tetapi kita mesti mempunyai keberanian moral untuk berdiri sendiri jika perlu dan bersedia menjadi minoriti.


Kadang-kadang daya tarikan kumpulan itu begitu kuat dan begitu menarik sehingga kita mengikutinya secara membuta tuli - hingga memusnahkan kita. Kawanan itu mungkin menyumbang kepada kehidupan kita, tetapi ia tidak boleh menentukan kehidupan kita. Undilah dengan hati nurani anda walaupun anda terpaksa mengundi seorang diri.


Ayat Rujukan:

Kej 6:5-14;

Kisah 19:23-41


Doa:

Bapa, tidak dapat dielakkan bahawa hidup saya dijalani di tengah-tengah masyarakat, tetapi sumber kehidupan saya bukan di tengah mereka. Kurniakan agar saya sentiasa dimotivasikan olehMu. Dalam nama Yesus saya berdoa. Amin.


Rev Gerawat Maran


Comentarios


bottom of page