top of page

Cara Untuk Mengambil Perjamuan Kudus


Hari Ke-7: Cara Untuk Mengambil Perjamuan Kudus

Pembacaan Kitab Suci hari ini:

(1 Korintus 11:23-26) Apabila anda sedar akan kuasa sebenar kebangkitan Yesus dalam hidup anda, anda tidak akan mengambil Perjamuan Kudus dengan cara yang sama lagi. Anda tidak akan menunggu untuk acara sebulan sekali di gereja atau mengambil bahagian hanya kerana kebiasaan. Anda akan tahu bahawa menggunakan darah Yesus dalam hidup anda mempunyai kuasa. Anda akan melakukannya dengan kerap dan atas sebab tertentu. Dan…anda akan tahu berapa banyak jiwa yang terkumpul melalui kebangkitan-Nya.

Yesus berkata, “Lakukan ini sebagai peringatan akan Aku” (1 Korintus 11:25). Apa yang awak ingat? Kuasa kebangkitan yang Dia sediakan untuk anda, kuasa atas Iblis yang dia berikan kepada kamu. Pujilah Dia dan syukuri Dia untuk itu, tetapi aplikasikan juga pemberian yang berharga ini dalam hidup anda.

Ini bermakna jika anda menghadapi serangan Iblis yang serius, anda perlu mengingati Yesus sepanjang hari dan sepanjang malam sehingga pemikiran tentang Dia menolak fikiran serangan itu daripada fikiran anda. Ambil Perjamuan Kudus atas situasi anda dan sesuaikan darah Yesus di atasnya. Kenakan kuasa kebangkitan ke atas kesihatan, kewangan dan keluarga anda.

Apabila anda mengingati SEGALA PERKARA yang Yesus lakukan di kayu salib, anda tidak akan menerima Perjamuan Suci dengan cara yang sama lagi. Setiap gigitan roti dan minuman cawan pasti akan mengalirkan air mata anda apabila anda menyedari bahawa Dia bukan sahaja membebaskan anda daripada dosa dan kematian, tetapi dari setiap bahagian lain kutukan semasa anda berada di bumi ini juga. Dia menanggung setiap penyakit, kemurungan, kemiskinan dan setiap bahagian kutukan untuk anda.

Lain kali anda mengambil Perjamuan Suci, ingat SEMUA Yesus lakukan untuk anda di Kalvari. Dan luangkan masa untuk mengambil Perjamuan Suci pada hari Minggu Easter (Kebangkitan) juga. Sungguh hari yang diberkati bagi semua orang yang percaya!

BERDOA:…………………


Pr Roland Satu Ukab

Comments


bottom of page