top of page

Hidup dalam Kuasa Kebangkitan Termasuk Penyembuhan

Minggu Kedua: Hidup Dalam Kuasa Kebangkitan

Hari 2: Hidup dalam Kuasa Kebangkitan Termasuk Penyembuhan

Pembacaan Kitab Suci hari ini: (Yesaya 53:5; Matius 8:16-17; Mazmur 103:1-3)


Apabila anda merayakan Minggu Kebangkitan atau mengambil Perjamuan Kudus, adakah anda berfikir tentang penyembuhan dalam tubuh anda?


Kamu seharusnya. Itu kerana hidup dalam kuasa kebangkitan termasuk penyembuhan. Penyembuhan adalah sebahagian daripada apa yang Yesus mati untuk diberikan kepada kita sama seperti pengampunan dosa kita. Kebanyakan orang Kristian tidak tahu itu. Mereka hanya mengambil pakej bahagian keselamatan sahaja dan meninggalkan yang lainnya di atas meja. Jangan biarkan diri anda sperti itu !


Penyembuhan adalah hak perjanjian anda. Jika anda mahu, pasti ia milik anda. (Healing is your covenant right. If you want it, it’s yours. By His BLOOD our sins are washed; By His STRIPES we are healed). Penyembuhan itu bukan untuk diperdebatkan as far as the Scripture is concerned. Sebenarnya anda mempunyai akses kepada kuasa kebangkitan setiap hari. Masalahnya, kebanyakan orang Kristian tidak benar-benar mempercayainya walaupun Tuhan telah mengatakannya. Mereka tidak membiarkan Firman Tuhan untuk tenggelam lebih mendalam di hati mereka dan menjadikannya kebenaran bagi mereka.


Jika itu berlaku dengan anda hari ini, ketahuilah ini - sesungguhnya itu adalah kehendak Tuhan untuk menyembuhkan anda. Penyembuhan ada dalam rancangan penebusan-Nya. Ia mesti menjadi kehendak-Nya kerana Tuhan meletakkan segala penyakit kita kepada Yesus (by His stripes we are healed -Yesia 53:5), sama seperti Dia melakukan dosa kita (lihat bacaan hari ini). Tuhan membuat Firman-Nya jelas, dan Dia sentiasa setia memelihara Firman-Nya.


Anda boleh menerima penyembuhan dan hidup dalam kesihatan ilahi semudah anda menerima keselamatan. Bagaimana anda diselamatkan? Anda percaya dalam hati, dan berkata dengan mulut anda, bukan? Perkara yang sama berlaku untuk penyembuhan. Jika anda menghadapi masalah untuk mempercayai bahawa penyembuhan sudah menjadi milik anda, sudah tiba masanya untuk anda perlu mendalami Firman Tuhan sesungguhnya, bahawa Alkitab kita adalah kitab penyembuhan. Terdapat banyak pelajaran penyembuhan terkandung di dalamnya!

Dapatkan kesembuhan dalam roh anda sehingga anda benar-benar percaya dan mengisytiharkannya. Kemudian anda akan hidup dalam kuasa kebangkitan dan berjalan dalam jenis kemenangan yang Tuhan kehendaki ketika Yesus pergi ke salib pada hari itu di Kalvari. Puji Tuan!


BERDOA:…………………


Pr Roland Satu Ukab

Commentaires


bottom of page