top of page

Hidup dalam Kuasa Kebangkitan

Minggu Kedua: Hidup Dalam Kuasa KebangkitanHari 1: Hidup dalam Kuasa Kebangkitan

Pembacaan Kitab Suci hari ini:

(Filipi 3:10; Roma 8:11; Lukas 10:19)

Dia sudah bangkit! Sungguh indah hari yang istimewa yang kita sambut pada hari Minggu Kebangkitan - betapa kasihnya, betapa kuasanya!


Pada hari Minggu Easter (Kebangkitan), kita memperingati kematian dan kebangkitan Tuhan dan Penyelamat kita, Yesus Kristus. Dia menanggung kengerian Salib dan mengalahkan kematian dengan rela, untuk menyediakan kepada sesiapa sahaja yang akan menerimaNya dengan kehidupan yang berkelimpahan -sekarang dan untuk selama-lamanya. Walaupun peristiwa penentu sejarah ini disambut oleh kebanyakan orang hanya sekali setiap tahun, kita sepatutnya hidup dan beroperasi dalam kuasa kebangkitanNya setiap hari!


Ketika Yesus bangkit dari kematian setelah disalibkan, sebuah suara bergema di seluruh alam semesta, “Sudah selesai!” Yesus meninggalkan dan menjadikan neraka dalam keadaan berantakan - hancur sepenuhnya. Iblis telah dikalahkan, ditaklukkan dan di bawah kakiNya Yesus. Ini bermakna Iblis tidak akan dikalahkan lagi—dia sudah pun kalah!


Yesus menang! Kolose 2:15 berkata, “Setelah melucuti pemerintah-pemerintah dan kuasa-kuasa (“Having disarmed principalities and powers), Dia menjadikan mereka tontonan umum, dan di dalamnya Ia menang atas mereka” (NKJV). Dia menang atas Iblis, Dia menang atas semua kerajaan dan kuasa jahat, dan Dia menang atas kerajaan kegelapan. Yesus melucutkan senjata setiap kuasa yang boleh menentang kita.


Yesus memeterai kekalahan Iblis—ia sudah selesai.


Iblis tidak mempunyai kuasa(power) ke atas anda lagi melainkan anda memberikan itu kepadanya. Dia tidak mempunyai otoritas (authority) -kecuali anda menyerahkan itu kepadanya. Yesus telah melakukan kerja terakhir - karya Kristus yang telah selesai untuk memeteraikan kekalahan Iblis.


Sekarang, terpulang kepada anda untuk hidup dalam karya Kristus yang telah selesai itu - karya kuasa kebangkitan!


Kebanyakan orang Kristen berhenti di kayu salib dan tidak memanfaatkan sepenuhnya semua yang Yesus sediakan. Tapi anda boleh! Anda dapat menghargai setiap kebaikan yang Yesus berikan untuk anda dengan menerima segala berkat karya kebangkitan Yesus itu.


BERDOA:…………………


Pr Roland Satu Ukab

Σχόλια


bottom of page