top of page

Hubungan yang Saleh Bukan Sekadar Pergi ke Gereja Bersama-sama


Apakah ertinya mempunyai hubungan yang saleh? Kerana tidak cukup bahawa anda berdua pergi ke gereja untuk mengatakan kepada dunia bahawa anda mempunyai hubungan yang saleh.


"Kami pergi ke gereja pada masa yang sama, jadi ia kelihatan seperti tidak apa-apa, mungkin tidak mengapa."


Semasa berada di gereja adalah satu nilai tambah, tetapi ia bukan keseluruhan cerita.


Ketika saya berada dalam musim penantian, saya memberitahu Tuhan, bahawa hubungan saya yang seterusnya akan menjadi kesaksian kepada generasi ini, bahawa masih mungkin untuk menunggu seorang lelaki yang berpusatkan Kristus dan masih mungkin untuk mengejar kesucian walaupun pada masa lalu, saya seorang yang berdosa. Saya serahkan kepada Tuhan kehidupan lama saya dan mulai menjadi seorang yang Dia inginkan.


Hubungan yang berpusatkan Kristus terdiri daripada dua orang berdosa yang memiliki kerendahan hati untuk mengakui bahawa mereka berdua memerlukan Tuhan, dan bahawa kedua-duanya tidak dapat memuaskan/melengkapi satu sama lain, kerana hanya Pencipta kita yang benar-benar dapat memuaskan hati kita. Walaupun mungkin terdapat pertengkaran, keduanya percaya bahawa Tuhan menggunakan hubungan untuk penyucian mereka.


1. HUBUNGAN YANG BERPUSATKAN TUHAN AKAN MEMBANTU ANDA MENGASIHI YESUS LEBIH DARI PASANGAN ANDA.


Teman lelaki saya dan saya faham bahawa kami akan mempunyai masa kesendirian (Me time) dengan Tuhan secara individu. Kami juga bersetuju bahawa akan ada hari Sabat untuk kami berdua di mana kami tidak akan berkomunikasi selama sehari dalam seminggu (melainkan ia mendesak). Ini akan membantu kita fokus dengan hubungan peribadi kita dengan Tuhan lebih daripada orang yang kita sayangi. Kadang-kadang pasangan atau perhubungan boleh menjadi idola hati kita apabila kita cuba mendapatkan kepuasan dan kebahagiaan disisi Allah.


2. HUBUNGAN YANG BERPUSATKAN TUHAN MENGHORMATI SEMPADAN PERHUBUNGAN ANDA.


Kami berdua, datang dari masa lalu yang penuh dosa, kami tahu kecenderungan dan perjuangan kami, dan kami bercakap mengenainya bagaimana kami boleh membantu satu sama lain untuk mengejar integriti dan kesucian, terutamanya apabila kami berdua melayani di gereja. Di dunia ini, mereka akan mengatakan:


"Perhubungan kamu membosankan kerana tidak bercinta" atau "Kamu dalam perjalanan untuk melakukan itu, mengapa kamu masih tidak melakukannya lagi?"


Saya boleh buktikan, bahawa anda boleh benar-benar mencintai seseorang dengan memikirkan apa yang terbaik untuk mereka. Cinta memerlukan PENGORBANAN UNTUK KEBAIKAN INDIVIDU TERSEBUT. Tetapi jika anda sudah kehilangannya, masih belum terlambat untuk memulakan yang baru, walaupun ada akibatnya, tetapi Tuhan adalah Tuhan permulaan yang baru dan Dia boleh menebus kesilapan anda yang lalu.


3. HUBUNGAN YANG BERPUSATKAN TUHAN MENGINSPIRASI ORANG LAIN UNTUK LEBIH LANJUT MENGIKUTI YESUS.


Saya mempunyai hubungan romantis dari masa lalu yang tidak saya banggakan, kerana saya yang memimpin dan menggalakkan dia untuk pergi kepada Yesus, walaupun tidak berdosa untuk membantu seseorang tetapi, waktu itu, saya cuba untuk mengubah dia menjadi seorang yang sesuai dengan piawaian Tuhan. Saya sembunyikan perhubungan kami daripada orang ramai kerana saya tahu bahawa dia tidak dapat membawa saya kepada hubungan yang saleh; tersadung, berdosa, mengakui dosa. Kitaran perhambaan terus berulang-ulang.


Adakah ibu bapa dan pemimpin anda tahu mengenai hubungan anda? Anda perlu memberitahu keluarga, mentor dan rakan kongsi akauntabiliti anda kerana kita semua memerlukan bantuan. Jika ia adalah sesuatu yang anda sembunyikan daripada pihak berkuasa yang diberikan Tuhan ini, Tuhan tidak dihormati.


Akhir sekali, jika Yesus bukan pusat kehidupan anda, maka jangan harapkan hubungan yang berpusatkan Kristus. Berserah diri. Biarkan Dia menjadi Pengarang dalam setiap aspek kehidupan anda. Carilah Dia lebih daripada keberkatan itu sendiri. Ikuti apa yang Tuhan minta anda lakukan dalam api misi-Nya.


Mungkin jika saya tidak puas hati, saya mungkin masih berada dalam hubungan yang manipulatif, tidak benar, dikongkong, beremosi, dan tanpa label.


Hubungan yang saya doakan ini adalah peringatan akan rahmat Allah untuk saya, Dia telah memberikan seseorang yang tidak layak saya dapatkan tetapi kerana kasih sayang-Nya yang melimpah, Dia tahu apa yang terbaik untuk saya.


Jemimah Ramos

Comments


bottom of page