top of page

Kebanggan yang Rendah Hati


Rice paddy:

'Setiap hari aku menghadapi kematian. Aku mengakui ini, saudara-saudaraku, demi kebanggaanku denganmu yang kumiliki dalam Kristus Yesus, Tuhan kita.' (1 Korintus 15:29-34, ayat 31).


Petikan 'dalam Kristus' yang menarik ini, di mana Paulus berkata bahawa dia berbangga atas orang-orang Korintus yang telah dia bimbing 'dalam Kristus Yesus', menunjukkan bahawa walaupun banyak masalah yang mereka hadapi, dia masih melihat sesuatu dalam mereka yang membuatnya gembira. Jika kita mengatakannya dalam bahasa yang jelas, Paulus sebenarnya berkata: 'Saya bangga dengan kamu.' Malah, Moffatt, dalam terjemahannya, menulis begini: 'Tidak sehari pun aku tidak di ambang maut! Aku bersumpah demi kebanggaanku atas kamu, saudara-saudara, melalui Kristus Yesus Tuhan kita.' Saya bayangkan penterjemah AVB memutuskan menggunakan frasa 'aku berbangga atas kamu' daripada 'saya bangga dengan kamu' kerana perkataan 'kebanggaan' dan 'bangga' menimbulkan reaksi yang sangat negatif daripada orang Kristian. Apabila, pada masa lalu, saya menulis tentang berbangga dengan sesuatu, saya selalu menerima surat yang menyatakan pandangan seperti ini: 'Anda tidak sepatutnya menggunakan perkataan "kebanggaan" atau "bangga" dalam konteks Kristian. Orang Kristian sejati tidak ada kaitan dengan kebanggaan. Bukankah Alkitab berkata bahawa "Keangkuhan mendahului kehancuran ..." (Ams. 16:18)?' Tetapi perkataan 'bangga' boleh digunakan dalam dua pengertian: kebanggaan yang buruk atau kebanggaan yang baik. Tanpa kebanggaan yang baik, kita akan merosot sebagai personaliti; kita tidak akan mencuci muka, memakai pakaian yang sesuai atau menjaga diri kita untuk pencapaian terbaik kita. Kebanggaan Paulus adalah 'dalam Kristus Yesus'. Kita boleh berbangga dengan kebanggaan kita apabila ia dalam Dia, kerana itu adalah kebanggaan yang betul - kebanggaan dalam perkara yang betul dan pencapaian yang betul. Di hati kebanggaan Paulus adalah kesetiaan dan kasih yang mendalam kepada Yesus. Rasul itu berbangga kerana dia telah dapat membantu orang Korintus mengenali Kristus. Dalam diri kita sendiri kebanggaan mendahului kejatuhan; dalam Kristus ia mendahului kenaikan. Kita berhak berbangga apabila ia adalah kebanggaan yang rendah hati.


Renungan Lanjutan:

Mazmur 34:1-8; Mazmur 44:1-8; Galatia 6:14


Doa:

Bapa, saya menerima bahawa ada jenis kebanggaan yang buruk dan jenis kebanggaan yang baik. Berikanlah bahawa dalam diri saya hanya kebanggaan yang baik akan ditemui - kebanggaan dalam perkara yang betul dan pencapaian yang betul, kebanggaan dalam siapa saya dalam Kristus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page