top of page

Kehidupan yang Penuh'... Aku datang supaya manusia mempunyai hidup bahkan mempunyai hidup yang berlimpah-limpah..' (Yohanes 10:1-10, ayat 10).


Mengapa ada beberapa orang Kristian yang kelihatan begitu muram? Itu adalah soalan yang kita sentuh semalam dan yang kita bangkitkan lagi hari ini. Jika kehidupan yang berlimpah seharusnya menjadi akibat yang tidak dapat dielakkan dari memiliki Kristus di dalam, mengapa bagi sesetengah orang hal itu tidak jelas? Sudah tentu ada masa dalam hidup apabila kita masing-masing harus menghadapi kesukaran - kehilangan orang yang disayangi, kehilangan kewangan yang besar, penyakit yang melemahkan, dan sebagainya. Tetapi saya ingin mencadangkan bahawa walaupun dalam masa yang paling sukar, adalah mungkin, jika kita tetap dekat dengan Kristus, untuk menampakkan kehidupan yang berlimpah itu. Di sebuah persidangan Kristian yang saya hadiri beberapa tahun yang lalu, saya mendengar sekumpulan orang bercakap tentang seorang Kristian tertentu yang kelihatan menyebarkan kegembiraan dan kebahagiaan di mana sahaja dia pergi. Seorang berkata, 'Saudara itu kelihatan sentiasa mengatasi segala hal. Saya tertanya-tanya bagaimana dia melakukannya?' Seorang kedua berkata, 'Dia mesti mempunyai konstitusi yang baik.' 'Dia mungkin tidak mempunyai banyak perkara yang perlu dirisaukan, saya rasa,' cadang seorang lagi. 'Dia mungkin diberkati dengan keadaan yang gembira di rumah,' kata seseorang yang lain. Akhirnya, saya menyertai perbualan itu. Kebetulan saya mengenali lelaki yang mereka bicarakan, dan mengetahui keadaan yang harus dihadapinya. Saya memberitahu mereka, 'Lelaki ini mempunyai seorang isteri dan tiga anak. Isterinya sudah terbaring di tempat tidur selama bertahun-tahun, dua daripada anak-anaknya tuli dan bisu, dan yang ketiga mempunyai kecacatan intelek. Anda harus mencari di tempat lain jika anda ingin menjelaskan kualiti hidup saudara itu. Adakah anda fikir mungkin kerana dia mempunyai kehidupan Kristus di dalam?' Lelaki Kristian yang baik itu menunjukkan fakta bahawa kehidupan yang berlimpah tidak bergantung kepada keadaan. Begitu juga dengan anda.


Renungan Lanjutan:

Yohanes 15:9-11; Habakuk 3:17-19


Doa:

Terima kasih, Bapa, bahawa melalui Kristus Yesus, Juruselamat dan Tuhan saya, Engkau telah meletakkan hidup-Mu dalam hati saya - hidup-Mu yang berlimpah. Semoga hidup itu dinyatakan dalam diri saya pada hari ini. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page