top of page

Ketenangan yang Mendalam


'..sejahtera Allah yang melebihi pengertian manusia akan memelihara hati dan fikiranmu dalam Kristus Yesus.' (Filipi 4:1-9, ayat 7).


Renungan:

Walaupun Tuhan telah memanggil kita untuk menjadi orang yang bermoral tinggi dan menentang maksiat, Dia tidak mengharapkan kita untuk membetulkan segala yang salah. 'Ramai orang Kristian,' kata seorang pendakwah, 'kelihatan saleh, tetapi di dalam mereka keliru. Ketenangan yang mereka pura-pura miliki hancur apabila mereka cuba menjadi seseorang yang bukan diri mereka - penyelamat dunia.'


Seorang penulis bernama Alan Watts telah membuat kes dengan menggabungkan Hindu dan Kristian. Dia menghargai kebenaran Kristian seperti tunduk kepada kehendak Tuhan, integriti moral, dan sebagainya, tetapi berpendapat bahawa orang Hindu mempunyai lebih ketenangan fikiran. 'Orang Kristian,' katanya, 'banyak bercakap tentang keamanan, tetapi mereka terlalu tegang mengenainya.' Adakah pendapatnya benar?


Tidak ada cara untuk menyatukan agama Kristian dan Hindu. Tetapi apa Alan Watts maksudkan adalah apabila dia memerhatikan bahawa orang Kristian sering bercakap tentang keamanan dengan sangat tegang. Saya mengenali beberapa orang Kristian, dan saya pasti anda juga begitu, yang seperti itik di kolam; di permukaan mereka kelihatan damai dan tenang, seolah-olah mereka terapung dengan mudah, tetapi di bawah permukaan, kaki mereka bergerak dengan sangat laju.


Seorang paderi menceritakan bagaimana dia dibebaskan daripada melihat dirinya sebagai pengawas yang tugasnya adalah untuk mencegah jemaahnya daripada berbuat dosa. Seorang ahli gerejanya berkata kepadanya, 'Pastor, anda terlalu bimbang tentang dosa yang mungkin kami lakukan untuk mempunyai hari yang bahagia untuk anda.' Dia menerima teguran itu dan mengaku: 'Melepaskan tanggungjawab atas dosa orang lain dan menyerahkan sepenuhnya kepada Tuhan mengambil beban yang besar daripada saya.' Memang selalu macam tu.


Renungan Lanjutan:

Kejadian 6:9-22;

2 Petrus 2:4-6


Doa:

Bapa, tolong bantu saya melihat bahawa cubaan menyelamatkan dunia sendiri bukan sahaja terlalu berat untuk saya, tetapi juga memusnahkan dan mengurangkan kerja Roh Kudus. Jadikan saya berpuas hati untuk melakukan hanya apa yang Engkau mahu saya lakukan. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Kommentarer


bottom of page