top of page

Memperolehi Keredaan Allah

Akan tetapi, tidak lama kemudian mereka berubah fikiran dan mengambil kembali para hamba lelaki dan perempuan yang telah dilepaskan mereka sebagai orang merdeka (Yeremia 34:8-22, ayat 11).


Kita terus merenungkan bahawa walaupun tirai legalisme telah diangkat melalui kematian penebusan Kristus, masih mungkin bagi kita untuk cuba mendapatkan keselamatan kita melalui apa yang kita lakukan daripada menerima apa yang telah dilakukan untuk kita. Ahli teologi mempunyai istilah untuk tindakan ini, iaitu 'kerja-kerja yang berlebihan'. Kerja-kerja ini tidak diperlukan untuk keselamatan tetapi dilakukan dalam usaha untuk mendapatkan ganjaran. Mereka dipacu oleh keinginan untuk menjadikan Allah terikat kepada kita.


Bacaan kita hari ini mengilustrasikan betapa mudahnya bagi kita, apabila jiwa kita terancam, bergantung pada melakukan perkara yang kita jangkakan akan membawa kita mendapat perkenanan Allah. Pada hakikatnya, kita melakukan perkara yang betul tetapi dengan alasan yang salah. Dalam perenggan ini, kita melihat orang Israel bertaubat kerana mereka tidak membebaskan hamba Ibrani yang sepatutnya dibebaskan mengikut undang-undang Musa (lihat Keluaran 21:2-11). Pada masa itu, Yerusalem dikepung oleh tentera Babilonia, dan 'taubat' ini dipacu oleh keinginan untuk mendapatkan berkat Allah. Walau bagaimanapun, apabila orang Mesir campur tangan dan pengepungan itu sementara waktu diangkat, mereka mengambil semula hamba yang mereka bebaskan dan menjadikan mereka hamba lagi!


Saya ingat ketika saya masih seorang pelajar yang muda dan menghadapi peperiksaan, saya akan membaca satu bab tambahan dari Alkitab setiap hari, pastikan saya memberi lebih daripada satu persepuluh dari wang saku saya, dan berusaha membantu sesiapa sahaja yang kelihatan memerlukan bantuan.


Kemudian, apabila peperiksaan selesai dan saya tidak lagi merasa terancam, saya melihat perkara-perkara ini dalam pandangan yang sedikit berbeza. Perkara-perkara tambahan yang saya lakukan sebelum peperiksaan sebenarnya adalah 'kerja-kerja yang berlebihan.' Saya adalah seorang legalis - bergantung pada 'tambahan' untuk mendapatkan kecenderungan Allah.


Renungan Lanjut:

Yesaya 1:10-16;

58:1-5


Doa bimbingan:

Ya Bapa, bantu saya memahami bahawa saya tidak perlu melakukan perkara-perkara untuk mendapatkan pengampunan-Mu. Kerana saya di dalam Kristus, saya sudah memperolehi berkat-Mu. Selamatkan saya daripada melakukan perkara-perkara yang betul dengan alasan yang salah, saya berdoa. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Related Posts

See All

Dia Tuhan Yang Tidak Pernah Berubah

“...Tetapi Engkaulah Allah yang sudi mengampuni, yang pengasih dan penyayang, yang panjang sabar dan berlimpah kasih setia-Nya. Engkau tidak meninggalkan mereka....” Nehemia 9:17b Oleh kerana mereka t

Commentaires


bottom of page