top of page

Pegang Teguh Kedudukanmu


'Mereka tidak akan berjerih lelah dengan percuma, dan tidak akan melahirkan anak yang mati mendadak, kerana mereka ialah keturunan orang yang diberkati TUHAN...' (Yesaya 65:17-25, ayat 23).


Kita mesti berhati-hati agar tidak terlepas pandang tujuan sebenar nasihat Paulus kepada orang Korintus untuk berdiri teguh dan tidak membiarkan apa-apa menggerakkan mereka (1 Kor.15:58). Orang Korintus agak tidak stabil dalam kepercayaan dan kelakuan mereka. Namun, jika mereka dapat memahami sepenuhnya kepentingan kebangkitan, mereka tidak akan mudah terpengaruh oleh tekanan luaran dan ajaran palsu. Seorang pengulas, Thomas Charles Edwards, bercakap tentang iman dalam kebangkitan sebagai 'menghasilkan kesedaran kuasa tanpa batas dan tanpa akhir untuk bekerja', dan menambah, 'Dalam kes seorang yang percaya, impian besar masa muda tidak pernah menyusut menjadi pencapaian biasa'. Kerana kebangkitan, dengan semua yang diimplikasikan mengenai kemenangan akhir Tuhan, usaha Kristian 'tidak sia-sia.' Saya suka cara Moffatt menterjemahkan 1 Korintus 15:58: '...Oleh itu, saudara-saudara yang aku kasihi, hendaklah kamu teguh dan kukuh. Hendaklah kamu rajin bekerja untuk Tuhan, kerana kamu tahu bahawa semua yang kamu lakukan untuk Tuhan, tidak sia-sia.' Dr Deissmann, sarjana yang saya rujuk pada hari pembukaan kita yang menggambarkan petikan 'dalam Kristus' Paulus sebagai 'obsesi yang indah', melihat dalam kata-kata usaha kamu dalam Tuhan tidak sia-sia 'gema gemetar dari kekecewaan hasil kerja yang ditolak kerana didakwa hasil yang buruk dan oleh itu tidak dibayar'. Lelaki yang saya sebutkan semalam yang telah bekerja keras untuk syarikatnya dan telah memberikan tahun-tahun perkhidmatan yang setia, merasa apabila dia diabaikan untuk kenaikan pangkat bahawa semua usahanya telah sia-sia. Namun, tiada seorang pun yang kerja mereka dalam Tuhan perlu merasa begitu. Bersemangatlah, usaha kamu dalam Tuhan tidak akan dibuang, tidak akan sia-sia, tidak akan ditolak. Ia akan dibayar - dan dengan penuh.


Renungan Lanjutan:

Efesus 6:10-18; 1 Tesalonika 1:1-3


Doa:

Bapa, saya sangat bersyukur untuk ini. Betapa hebatnya perasaan selamat yang saya rasakan mengetahui bahawa tidak ada apa yang saya lakukan untuk-Mu akan dibuang atau disia-siakan. Penghargaan saya akan kekal. Dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page