top of page

Penyesatan - Kemunculan Nabi Palsu


Ayat: Markus 13:6, “Ramai akan datang dengan nama-Ku dan berkata, 'Akulah Dia.' Mereka akan membuat ramai orang terperdaya.” (ayat rujukan lain: Markus 13:21-22 & Matius 24:23-24)


Yesus memperingatkan dan memberi amaran tegas kepada kita tentang kemunculan nabi-nabi palsu diakhir zaman. Penyesatan ini semakin meningkat dan memuncak sebelum kedatangan Yesus Kristus kedua kali. Walau tidak seorangpun tahu bila kedatangan kristus, Dia mengingatkan kita sebanyak tujuh kali dalam Markus 13 untuk berjaga-jaga dan tidak disesatkan atau sadar tentang apa yang sedang terjadi di sekeliling kita. Diantara kata-kata amaran Yesus kepada kita ialah:

“Awas, jangan terperdaya oleh sesiapa pun! (Ayt 5)

“Berhati-hatilah tentang dirimu” (ayt 9)

“Berhati-hatilah. Lihat, Aku telah memberitahumu semua ini sebelum terjadi” (ayt 23)

“Berhati-hatilah!” (ayt 33

“Berjaga dan berdoa!” (ayt 33)

“Oleh itu, berjaga-jagalah,” (ayt 35)

“'Berjagalah!' (ayt 37)


Amaran dan peringatan yang sama diulang oleh Yesus untuk memperingatkan betapa seriusnya perkara ini. Kata kunci disini ialah berhati-hati dan berjaga-jaga terhadap ajaran sesat di akhir zaman ini. Contoh ajaran-ajaran sesat yang selalu mengelirukan orang Kristen hari ini adalah:


Mormon - Pewahyuan baru

Mormon mengajar bahwa wahyu baru ini lebih baik daripada yang sebelumnya. Salah satu ajarannya adalah “ apabila Allah berbicara pada zaman dulu, maka Allah juga dapat menyatakan wahyu-Nya pada masa kini”. Selain Alkitab ada sumber lain seperti kitab mormon, doktrin, dan perjanjian serta mutiara yang berharga.


Children of god

Mereka percaya segala kepunyaan menjadi kepunyaan bersama, seperti harta benda termasuk bahagian tubuh. Pendekatan harfiah secara berlebihan. Ajaran ini membolehkan komunitinya bebas berhubungan seksual dengan sesama anggota.


Saksi Jehovah

Pendekatan hermeneutik yang tinggi tentang berbagai pantang larang seperti berjudi, merokok, makanan dan minuman keras. Mereka melarang merayakan Natal dan Paskah. Larangan lain seperti tidak boleh hormat pada bendera, memakai seragam ketenteraan, dan terlibat dalam pilihan raya umum.


Ciri-ciri penyesatan lain yang perlu difahami adalah gerakan zaman baru (new age movement), sumber otoriti bertulis selain Alkitab, menggambarkan sosok Yesus yang baru, menggunakan istilah Alkitab dengan makna non-Alkitabiah, mengidola pemimpin (pendeta), dan bermacam-macam kepalsuan lain.


Kebanyakkan ajaran sesat ini mempunyai pemahaman sendiri terhadap Allah, Yesus, Roh Kudus, keselamatan, dan gereja. Para Rasul juga memperingatkan kita supaya berhati-hati terhadap ajaran-ajaran dan guru-guru palsu. Semoga kita semua terhindar dari ajaran sesat yang akan membawa kita ke jalan yang salah dan berdosa dan semoga Allah selalu melindungi kita semua.


DOA: Bapa Sorgawi, terima kasih untuk kesempatan memahami nubuatan ini. Lindungilah kami daripada semua bentuk penyesatan yang mungkin boleh mengelirukan kami. Berikan kami hikmat dan kepekaan untuk membezakan hal yang benar dan yang palsu, dalam nama Tuhan Yesus, Amen.Eddy M. Nasir

Opmerkingen


bottom of page