top of page

Tetap BerdiriKisah Para Rasul 28:3-6

"Paulus memungut ranting dan apabila dia meletakkannya di atas api, seekor ular kapak keluar melarikan diri daripada kepanasan itu lalu memagut tangan Paulus.

Apabila penduduk pulau itu melihat ular tersebut pada tangan Paulus, mereka berkata sama sendiri, “Tentu dia ini seorang pembunuh; sungguhpun dia selamat daripada bahaya laut, tetapi Dewi Keadilan tidak membiarkan dia hidup.”

Paulus mengebaskan ular itu ke dalam api tanpa mengalami sebarang kecederaan.

Semuanya menantikan kalau-kalau dia naik bengkak atau rebah mati; tetapi lama mereka menanti-nanti, tidak juga mereka melihat apa-apa bencana menimpanya. Sangkaan mereka pun berubah, lalu mengatakan Paulus itu seorang dewa."


Ayat di atas menceritakan tentang halangan-halangan yang dihadapi oleh Rasul Paulus ketika dia berada dalam pelayanan pemberitaan Injil. Dia karam. Apabila tiba di pantai, Paulus dan rakan-rakannya disambut oleh penduduk tempatan dengan ramah, dan mereka menyalakan unggun api untuk Paulus dan rakan-rakannya supaya mereka dapat memanaskan diri. Ini kerana waktu itu sangat sejuk ditambah pula dengan hujan yang mula turun. Semasa Paulus sedang mengumpulkan kayu, tiba-tiba seekor ular berbisa keluar, mungkin kerana kepanasan api unggun. Ular itu menggigit tangan Paul, tetapi Paulus menepis ular itu.


Apakah yang boleh kita pelajari daripada teks ini?


Pertama, kita melihat bahawa Tuhan tidak menghalang ular daripada menggigit tangan Paulus. Demikian juga dalam kehidupan kita, masalah, badai serta kesusahan datang melanda tanpa kita duga, seperti kisah ular beludak yang tiba-tiba muncul dan menggigit tangan Paulus. Kita mungkin terkejut dan keliru. Begitu juga dalam diri kita, racun daripada masalah dan kesusahan ini tidak boleh menghalang rancangan Tuhan yang telah Dia tetapkan untuk kita.


Kedua, gigitan ular itu pasti menyakitkan untuk dapat memaut tangan Paulus, tetapi Paulus menepis ular itu ke dalam api. Itulah yang patut kita lakukan dalam hidup kita. Walaupun kita sedang bergelut dalam keadaan yang sangat teruk dan mungkin membuat kita berasa putus asa, tetap kuat. Tolak perkara itu. Buang semua masalah itu dan jangan ambil perhatian sepanjang masa, kerana ia tidak berguna.


Ketiga, Paulus dipatuk ular di hadapan ramai orang. Kita mungkin pernah mengalami perkara ini, di mana ada orang di sekeliling kita yang mungkin mengharapkan kita jatuh. Katakan tidak! Jangan simpan kata-kata buruk dan prasangka buruk orang sekeliling kita, kerana Allah yang menilai, bukan mereka. Jangan simpan dalam hati. Goncang, buang jauh-jauh, kerana masih ada Tuhan yang membela kita. Berdiri tegak, pandang ke hadapan, dan mulakan dengan langkah anda.


Bahan Doa

1. Berdoa supaya Tuhan terus memberi kita kekuatan kecekalan hati dan ketekunan iman pada saat kita dalam situasi sukar dan kesusahan -kesusahan yang datang dan tidak kita duga.

2. Berdoa supaya Tuhan memberi pengertian ke dalam hati kita sehingga kita dapat melihat hentaman badai itu sebagai suatu alat ( sarana) yang berharga dan beerti dalam proses pembentukan Karaktor kita.

3. Minta Kasih karunia-Nya untuk kita dapat memiliki rasa damai di hati, kejernihan fikiran dan celik akal budi supaya kita terhindar dari rasa dendam dan diganti dengan Hati anugerah. Haleluya.


Lisa

1 Comment


Macclaine U.
Macclaine U.
Apr 13, 2023

Thank you for sharing!! God bless 🙏

Like
bottom of page