top of page

Tiada Nama Lain"Tiadalah penyelamatan melalui sesiapa yang lain, kerana tiada nama lain di bawah langit ini diberikan dalam kalangan manusia, yang dapat menyelamatkan kita." (Kisah 4:1-12, ay.12).


Renungan:


Sekarang kita telah melupakan masa lalu, kita bersedia untuk menumpukan perhatian kepada satu lagi arahan alkitabiah yang penting: berpegang teguh pada iman. Kita hidup dalam masa apabila orang terpesona dengan perkara rohani tetapi tidak percaya semua terkait dalam satu agama sahaja. Pluralisme [fahaman atau keyakinan bahawa semua agama adalah sama dan tidak ada mana-mana agama yang lebih benar dari agama lain] telah dipegang teguh.


Pluralisme mendakwa bahawa Yesus berada dalam kategori yang sama dengan Buddha, Confucius, Osiris atau Thor. Kita telah, pada satu tahap, membenarkan pendekatan kepenggunaan mempengaruhi pandangan kita tentang Tuhan. Dalam dunia hari ini, seolah-olah anda boleh pergi ke pasar raya dewa dan memilih tuhan pilihan anda. Tanggapan orang zaman kini ialah satu tuhan sama baiknya dengan tuhan yang lain.


Sudah tentu, terdapat banyak perkara yang patut dipuji dalam pelbagai agama. Ramai orang Islam, misalnya, adalah baik dan taat, dan sebahagian daripada ajaran Islam adalah terpuji. Orang Kristian mengakui apa yang baik dan tidak mengecamnya. Kami tidak mendakwa bahawa agama dunia tidak bernilai. Itu akan menjadi prasangka dan bodoh. Apa yang kita dakwa sebagai orang Kristian adalah apa yang Tuhan dakwa, dan itulah satu-satunya cara seorang lelaki atau wanita boleh mempunyai hubungan peribadi dengan-Nya iaitu melalui Anak-Nya, Yesus Kristus. Agama lain mengajar tentang Tuhan, dan beberapa ajaran mereka adalah benar: Dia mahakuasa, maha mengetahui dan maha bijaksana. Walau bagaimanapun, mereka berhenti daripada kebenaran utama bahawa hanya melalui Kristus yang menebus kita boleh dijamin masuk ke syurga. Tiada kepercayaan dunia lain yang boleh mendakwa bahawa guru terbesarnya ialah Tuhan yang menjelma menjadi manusia. Namun itulah yang kita tuntut untuk Yesus Kristus.


Biarkan golongan pluralisme menuduh kita tidak bertolak ansur apabila kita enggan meletakkan Yesus dalam pantheon (kuil yang didedikasikan untuk semua tuhan).


Bagaimana kita dapat percaya seperti yang kita lakukan bahawa tidak ada

tuhan atau nabi yang setara dengan Dia?


Ayat-ayat Rujukan:


Yohanes 14:1-13;

1 Tim. 2:5-6


Doa:


Bapa, terima kasih kerana mengingatkan saya sekali lagi tentang kebenaran bahawa hanya melalui Yesus saya boleh mempunyai hubungan dengan-Mu. Bantu saya menjaga kebenaran ini tidak kira betapa generasi pluralistik ini tidak boleh menerimanya. Dalam nama Yesus Kristus. Amin.


Rev. Gerawat Maran


Comments


bottom of page