top of page

"Ya" oleh Tuhan'Yesus adalah “ya” bagi semua janji Allah. Oleh itulah melalui-Nya kita menyebut “Amin” demi kemuliaan Allah..' (2 Korintus 1:12-20, ayat 20).


Kita beralih sekarang dari surat pertama Paulus kepada orang Korintus kepada surat kedua, di mana sekali lagi kita mendapati frasa 'dalam Kristus' atau 'dalam Tuhan' digunakan beberapa kali. Petikan pertama yang kita temui adalah yang signifikan. Termasuk dalam petikan ini, menurut pendapat saya, adalah salah satu pernyataan terbesar yang pernah ditulis Paulus. The Message menterjemahkan ayat 19 dan 20 seperti ini: 'Apabila Silas, Timotius dan saya mengisytiharkan Anak Allah di antara kamu, adakah kamu mengambil apa-apa-ya-dan-tidak, penentuan yang tidak tegas? Bukankah ia adalah Ya yang jelas dan kuat? Apa sahaja yang dijanjikan Tuhan disahkan dengan Ya dari Yesus. Dalam Dia, inilah yang kami khotbahkan dan doakan, Amen yang agung, Ya dari Tuhan ...' Pesan yang Paulus cuba sampaikan di sini kepada orang Korintus adalah bahawa Injil yang dia dan rakan-rakannya khotbahkan kepada mereka adalah benar dan sepenuhnya bebas dari ketidakjelasan, dan dengan membuka diri mereka kepada kuasa dinamiknya, mereka 'telah membuktikannya sebagai satu pernyataan besar dalam Kristus, di mana semua janji Tuhan adalah "Ya"' (The NIV Study Bible). Apakah janji-janji yang diberikan oleh Tuhan yang ditegaskan oleh Yesus sebagai yang besar? Terlalu banyak untuk disenaraikan dan dibahas dalam beberapa renungan hari, tetapi mari kita pertimbangkan beberapa daripadanya. Pertama, Yesus adalah 'Ya' Tuhan kepada janji bahawa sifat manusia akan diubah. Ada yang mengatakan sifat manusia tidak pernah boleh berubah; ia boleh diubahsuai, tetapi tidak diubah. Berabad-abad sebelum inkarnasi, bagaimanapun, Tuhan menjanjikan bahawa suatu hari akan tiba ketika orang akan diberi hati yang baru (Yeh.36:26). Kristus menegaskan itu dengan menawarkan kepada lelaki dan wanita perubahan yang begitu radikal sehingga Dia menyebutnya kelahiran baru (Yohanes 3:3). Walaupun beberapa lelaki dan wanita mungkin berkata 'Tidak' kepada kemungkinan perubahan, Tuhan berkata 'Ya'.


Renungan Lanjutan:

Yeh.36:24-36; Yohanes 3:1-8


Doa:

Ya Yesus, saya sangat bersyukur bahawa Engkau memenuhi semua janji Tuhan. Dan ketika saya mengesahkan ketuhanan-Mu, saya sendiri diteguhkan. Terima kasih, Tuhanku. Amin.


Rev Gerawat Maran

Comments


bottom of page