top of page

Iman

Siri Kepercayaan kepada Ibu Bapa


Ayat Bacaan : Ibrani 11:1-3, 6 (AVB)


1Iman adalah kepastian akan perkara-perkara yang diharapkan, keyakinan akan perkara-perkara yang tidak dilihat. 2Melalui iman nenek moyang kita telah dipuji.

3 Melalui iman kita mengerti bahawa semesta alam dibentuk dengan firman Allah. Nyatalah bahawa segala yang dilihat sekarang tidak dicipta daripada benda yang dapat dilihat…. 6Tetapi tanpa iman, mustahil didapati keredaan-Nya. Sesiapa yang datang kepada Allah mestilah beriman bahawa Allah wujud dan Dia memberikan ganjaran kepada mereka yang berusaha untuk mencari-Nya.


Renungan


Iman adalah seperti benih yang ditanam dalam hati kita oleh Allah. Ia adalah keyakinan bahawa Dia mempunyai kawalan, walaupun kita tidak dapat melihat atau memahami rancangan-Nya. Ayat dari kitab Ibrani mengingatkan kita tentang "orang-orang purba" atau iman nenek moyang seperti Abraham, Nuh, dan Musa yang percaya kepada janji-janji Allah walaupun mereka tidak dapat melihat hasilnya.


Dalam kehidupan seharian kita, ketidakpastian dan cabaran kadang-kadang dapat menguji iman kita. Tetapi ingatlah, sama seperti nenek moyang kita dalam Kitab Suci, kita dipanggil untuk meletakkan keyakinan kita kepada Allah, mempercayai rancangan-Nya yang lebih besar. Dengan berbuat demikian, kita memberikan contoh iman kepada anak-anak kita, mengajar mereka untuk mencari Allah dengan sungguh-sungguh, kerana Dia akan membalas iman seperti itu. Kita juga boleh meyakinkan mereka bahawa sama seperti Allah menjaga orang-orang purba, Dia juga akan menjaga kita dan memberi ganjaran kepada iman kita kepada-Nya.


Aplikasi


Fikirkan tentang cabaran yang anda hadapi dalam kehidupan seharian. Bagaimana anda boleh lebih bersandar kepada Allah dan janji-Nya dalam tempoh ini? Apakah langkah-langkah praktikal yang boleh anda ambil untuk menjadi contoh iman kepada anak-anak anda?


Doa


Ya Allah Bapa, kami bersyukur kepada-Mu atas anugerah iman. Walaupun kami tidak dapat melihat apa yang akan datang, bantu kami untuk percaya kepada-Mu sepenuhnya. Semasa kami mengharungi ketidakpastian hidup, kami memohon bimbingan-Mu. Kami berdoa agar anak-anak kami akan melihat iman kami dan belajar bergantung kepada-Mu juga. Tolonglah kami menjadi ibu bapa yang Engkau kehendaki, ajarlah anak-anak kami untuk mencari Engkau dengan bersungguh-sungguh. Dalam nama Yesus, kami berdoa. Amin.

Comments


bottom of page