top of page

Amalkan Kesabaran

Hari 18: Siri Pengabdian Dari Fokus Pada Keluarga


"Kebijaksanaan seseorang menjadikannya panjang sabar, dan kemuliaannya adalah mengampunkan pelanggaran." Amsal 19:11 AVB


BERCAKAP DENGAN ALLAH


Berterima kasih kepada Tuhan atas kurniaan-Nya akan kesabaran dan pengalaman yang anda alami yang membantu anda belajar untuk menjadi lebih sabar.


MELANGKAH KE TEMPAT YANG DALAM


Pakai sepasang kasut dengan tali kasut. Ikat satu kasut seperti biasa. Kemudian ikat kasut kedua anda menggunakan cara yang berbeza daripada yang pertama. Sebagai contoh, jika anda biasanya membuat gelung pertama anda dengan tangan kanan anda, maka buatlah dengan tangan kiri anda. Perhatikan betapa sukarnya tugas yang mudah apabila anda melakukannya dengan cara baharu. Cara biasa anda lebih mudah kerana cara anda melatih otot anda untuk bekerja.


LEBIH DALAM LAGI


Galatia 5:22 memberitahu kita bahawa kesabaran adalah anugerah daripada Tuhan! Tetapi seperti otot, kesabaran kita perlu dilatih supaya ia datang dengan lebih mudah dan anda dapat belajar bagaimana menangani situasi yang mencabar. Sekiranya adanya situasi yang memerlukan anda menunggu, berterima kasihlah kepada Tuhan kerana membantu anda mengamalkan kesabaran anda. Bersyukur malah boleh membantu anda mengelakkan rasa kecewa dan hilang kesabaran.


PERBINCANGAN


Apakah satu kawasan yang sukar untuk anda menunjukkan kesabaran?


Apakah beberapa cara anda boleh menggunakan karunia kesabaran anda dalam bidang itu?


Bagaimanakah cara anda berterima kasih kepada Tuhan atas peluang untuk melatih kesabaran menghalang anda daripada menjadi kecewa?


bottom of page