top of page

Bekerja Sebagai Satu Pasukan

Hari 16: Siri Pengabdian Dari Fokus Pada Keluarga


“Ada berbagai-bagai kerja, tetapi Allah yang esa mengerjakan semuanya.Tetapi Roh Kudus memberi seseorang kurnia tertentu untuk kebaikan semua." 1 Korintus 12:6-7 AVB


BERCAKAP DENGAN ALLAH


Bersyukur kepada Tuhan kerana anda mempunyai peranan penting di kalangan orang beriman.


MELANGKAH KE TEMPAT YANG DALAM


Ubah tugas rumah menjadi briged baldi dengan menyerahkan barang dari tangan ke tangan untuk menyelesaikan tugas. Lakukan ini apabila memuatkan mesin basuh dengan dobi, membongkar barangan runcit di dapur atau menyimpan pinggan mangkuk yang bersih.


LEBIH DALAM LAGI


Perhatikan betapa cepatnya kerja itu selesai apabila semua orang menyertainya? Sumbangan setiap orang adalah berharga. Sangat mudah untuk berfikir bahawa peranan atau orang tertentu dalam tubuh Kristus lebih penting daripada yang lain. Pemimpin yang bercakap secara terbuka mungkin kelihatan paling penting, tetapi Yesus meminta anda untuk memainkan peranan anda dalam kehidupan Gereja-Nya. Rasul Paulus menerangkan dalam 1 Korintus 3:6-9 bagaimana dia menanam "benih" Injil, kemudian seorang lagi percaya Apolos menyiram benih, dan Tuhan menumbuhkannya. Kedua-dua orang percaya memainkan peranan dalam proses itu, tetapi peranan mereka berbeza. Bolehkah anda bayangkan pasukan bola sepak di mana seorang pemain memutuskan untuk tinggal di rumah apabila mereka mempunyai permainan? Pasukan itu akan menjadi tidak berkesan. Tuhan mahu anda bekerja dengan orang lain sebagai pemain dalam pasukan-Nya.


PERBINCANGAN


Bagaimanakah tubuh Kristus akan menderita jika anggota tidak melakukan bahagian mereka?


Bagaimanakah anda boleh membina kerja berpasukan dalam keluarga anda dan dengan orang percaya yang lain?


Comments


bottom of page