top of page

Berkongsi Kebenaran Dalam Kasih

Hari 17: Siri Pengabdian Dari Fokus Pada Keluarga


“Sebaliknya, kita sentiasa bercakap benar dalam kasih, dan bertumbuh dalam segala hal ke arah Dia yang menjadi Kepala, iaitu Kristus” Efesus 4:15 AVB


BERCAKAP DENGAN ALLAH


Mintalah Tuhan untuk memberi anda sikap yang penyayang terhadap orang yang berbeza daripada anda dan ambil peluang ini untuk berkongsi tentang kasih-Nya dengan mereka.


MELANGKAH KE TEMPAT YANG DALAM


Letakkan setitik ubat gigi pada bibir anda. Minta ahli keluarga anda mencadangkan bagaimana mereka akan memberitahu anda bahawa anda mempunyai ubat gigi di bibir anda jika anda seorang pelakon terkenal. Minta orang lain meletakkan ubat gigi juga dan minta keluarga memanggilnya seolah-olah orang itu adalah pendeta anda. Teruskan menukar peranan untuk memberitahu rakan baik, pembuli sekolah, orang yang tidak dikenali dan guru yang marah tentang ubat gigi di muka mereka.


LEBIH DALAM LAGI


Ia mungkin sukar atau janggal untuk memberitahu orang terkenal atau orang yang tidak dikenali bahawa mereka mempunyai ubat gigi di bibir mereka, begitu juga berkongsi kebenaran Tuhan boleh terasa sukar juga. Tetapi toleransi alkitabiah yang tulen membolehkan anda melayan orang lain dengan baik, walaupun anda mempunyai sesuatu untuk dikongsi yang mungkin mereka tidak mahu dengar. Fikirkan cara anda memainkan peranan bercakap dengan seseorang yang anda hormati, seperti paderi atau orang terkenal. Anda mungkin berhati-hati untuk menunjukkan rasa hormat dan kebaikan semasa anda berkongsi kebenaran. Dengan melayan semua orang, termasuk mereka yang berbeza daripada anda, dengan kebaikan dan penghormatan yang sama, anda boleh berkongsi Injil dengan lebih berkesan.


PERBINCANGAN


Adakah sukar bagi anda untuk berkongsi kebenaran Tuhan dengan orang yang tidak percaya? Kenapa?


Bagaimanakah anda dapat menunjukkan kasih Tuhan kepada rakan yang tidak percaya kepada Yesus?


Apakah perkataan baik yang boleh anda gunakan dengan seseorang yang pendapatnya tentang Tuhan berbeza daripada anda?


Comentários


bottom of page