top of page

Bertaubat


Sahabat-sahabat yang kukasihi, sekarang ini kita anak-anak Tuhan, tetapi belum nyata bagaimana keadaan kita kelak. Tetapi kita tahu bahawa apabila Kristus datang, kita akan menjadi seperti-Nya, kerana kita akan melihat-Nya dalam keadaan-Nya yang sebenar. Sesiapa yang menaruh harapan ini kepada Kristus akan memelihara dirinya supaya suci, sebagaimana Kristus itu suci. 1 Yohanes 3:2-3


Mengaku dosa anda kepada Tuhan. Bersyukurlah kepada Bapa kerana mengangkat kamu menjadi anak, dan mintalah iman dan keberanian untuk membersihkan hidupmu dari semua keinginan dan tindakan yang bertentangan dengan kekudusan-Nya. Mintalah Dia untuk menyucikan hati anda kerana Dia adalah murni dan membantu anda menghasilkan buah-buah pertaubatan yang patut anda terima.


Doa:


Ya Tuhan,


Saya berterima kasih kepada-Mu atas kasih-Mu yang tidak terhingga. Engkau telah mengambil saya sebagai anakMu dan memberiku peluang untuk menjadi seperti Engkau. Saya akui hidup saya tidak sempurna dan kadangkala terjerumus dalam dosa. Sekarang, dengan rendah hati, saya mengaku dosa saya kepada-Mu (sebutkan dosa-dosa anda dengan jujur ​​dan ikhlas di hadapan Tuhan).


Bapa, bantulah Saya untuk menjauhkan diri saya dari segala keinginan dan perbuatan yang tidak sesuai dengan kekudusan-Mu. Bimbinglah saya untuk hidup menurut kehendakMu dan sentiasa mencari kebenaranMu dalam segala perkara.


Ya Tuhan, saya berdoa agar hati saya dibersihkan oleh kasih dan kuasa-Mu. Bersihkan hati saya dari segala dosa dan pencemarannya. Biarkan saya lebih menyedari kehadiran-Mu dalam hidup saya dan bersekutu dengan-Mu dalam setiap langkah saya.


Tolonglah saya untuk menghasilkan buah pertobatan yang layak. Biarkan tindakan dan kata-kata saya mencerminkan kehidupan yang berkenan kepada-Mu. Bimbinglah saya untuk hidup jujur, rendah hati dan penuh kasih sayang.


Terima kasih Tuhan, kerana Engkau sentiasa bersedia untuk mengampuni dan membersihkan hati anak-anakMu. Semoga setiap langkah saya mendekatkan diri kepada-Mu dan menyenangkan hati-Mu.


Dalam nama Yesus saya berdoa, amin.

bottom of page