top of page

Disiplin Kajian Kitab Suci

Hari 7: Siri Pengabdian Dari Fokus Pada Keluarga


“Namun demikian, orang yang meneliti hukum yang sempurna, iaitu hukum yang dapat membebaskan manusia, dan melakukannya, akan diberkati dalam segala tindakannya, kerana dia tidak hanya mendengar lalu melupakannya.”

Yakobus 1:25 AVB


BERCAKAP DENGAN ALLAH


Berterima kasih kepada Tuhan untuk Firman-Nya, yang membantu anda memahami apa yang terbaik untuk hidup anda, dan berdoa agar Tuhan memberi anda keinginan untuk belajar dan mematuhinya.


MELANGKAH KE TEMPAT YANG DALAM


Ambil buku nota dan pen, pergi ke luar atau terokai rumah anda. Tulis apa yang anda lihat, dengar dan hidu. Kanak-kanak yang lebih muda boleh bekerja dengan ibu bapa atau adik-beradik. Selepas itu, bincangkan butiran yang anda perhatikan apabila anda mengkaji dengan teliti persekitaran anda. Bicara tentang perkara yang anda tidak pernah perasan sebelum ini.


LEBIH DALAM LAGI


Sama seperti anda menemui perkara baharu dalam persekitaran biasa, anda boleh menemui perkara baharu dalam alkitab – walaupun anda pernah membacanya sebelum ini. Anda boleh menemui butiran baharu tentang siapa Tuhan, bagaimana Dia dan bagaimana anda boleh menjadi seperti Dia.


Salah satu cara untuk membuat penemuan ini adalah dengan mempelajari kehidupan watak-watak alkitab. Atau belajar subjek tertentu, seperti doa atau pemberian. Anda juga boleh mempelajari alkitab dari awal hingga akhir. Tidak kira jenis pengajian alkitab yang anda pilih, Roh Kudus membantu anda menemui perkara yang anda tidak pernah perasan sebelum ini dan menghidupkan Firman Tuhan dalam hati anda.


PERBINCANGAN


Apakah kisah dalam Alkitab yang istimewa bagi anda? kenapa?


Apakah faedah mempelajari alkitab?


Apakah beberapa topik yang anda ingin pelajari dalam Firman Tuhan?


Comments


bottom of page