top of page

Doa Bersama

Hari 1 : Renungan khusus untuk para bapa mengenai penyediaan dalam situasi yang sukar.


Jangan bimbangkan apa pun. Dalam segala hal, dengan berdoa dan memohon, dengan mengucapkan kesyukuran, beritahulah hasratmu kepada Allah. Dan sejahtera Allah yang melebihi pengertian manusia akan memelihara hati dan fikiranmu dalam Kristus Yesus. Filipi 4:6-7 (AVB)


Renungan:


Ayat ini mengingatkan kita bahawa kita tak perlu risau tentang apa-apa, malah bawalah kebimbangan kita kepada Tuhan melalui doa. Ia menggalakkan kita untuk menyampaikan permintaan kita kepada-Nya dengan bersyukur, mengakui anugerah dan kesetiaan-Nya. Apabila kita berdoa bersama sebagai keluarga, kita menjemput kehadiran Tuhan ke dalam cabaran dan kesukaran kita. Kita dapat mencari keselesaan dan keamanan dengan mengetahui bahawa Tuhan mendengar doa kita dan akan menjaga hati dan minda kita dalam Kristus Yesus.


Aplikasi:

Kumpulkan keluarga anda dan galakkan mereka untuk berkongsi kebimbangan dan keperluan mereka. Pimpin mereka dalam doa, ucapkan syukur atas pemberian Allah dan bawa keperluan mereka masing-masing kepada-Nya. Ingatkan mereka untuk mempercayai kesetiaan Allah dan mencari ketenangan dalam kehadiran-Nya.


Doa:

Ya Allah yang Maha Pengasih, kami datang di hadapan-Mu sebagai sebuah keluarga dengan hati yang penuh bersyukur. Kami mempersembahkan kebimbangan dan keperluan kami kepada-Mu, dengan keyakinan bahawa Engkau mendengar kami. Bantu kami untuk mempercayai pemberian dan petunjuk-Mu. Penuhi hati kami dengan damai-Mu yang melampaui segala pengertian. Dalam nama Yesus, kami berdoa. Amin.

Comments


bottom of page