top of page

Galakkan untuk Rasa Syukur

Hari ke 2 : Renungan khusus untuk para bapa mengenai penyediaan dalam situasi yang sukar.

Apa yang Kau berikan, mereka kumpulkan; Engkau membuka genggaman tangan-Mu, penuh dengan segala yang baik. Engkau menyembunyikan wajah-Mu, mereka menanggung kesusahan; Engkau mengambil nafas mereka, lalu mereka mati dan kembali menjadi debu. Mazmur 104:27-28 (AVB)


Renungan:


Ayat ini menekankan penyediaan Allah ada bagi semua makhluk-Nya. Ia menggambarkan bahawa Allah menyediakan makanan pada masa yang tepat, mencukupi keperluan ciptaan-Nya. Sebagai bapa, kita boleh menggalakkan keluarga kita untuk menerapkan sikap bersyukur dengan mengakui dan menghargai di mana Allah telah menyediakan segalanya untuk kita, walaupun dalam keadaan mencabar. Menumpukan kepada perkara-perkara baik dan mengungkapkan rasa syukur membantu kita melihat penyediaan Allah dengan lebih jelas.


Aplikasi:

Kumpulkan keluarga anda dan jemput setiap ahli keluarga untuk berkongsi perkara-perkara yang mereka syukuri, walaupun dalam waktu-waktu sukar. Renungkan cara Allah telah memberi kepada keluarga anda, sama ada perkara besar atau kecil. Galakkan mereka untuk mengucapkan syukur kepada Allah atas kesetiaan dan pemberian-Nya dalam hidup mereka.


Doa:


Ya Allah yang Maha Pemurah, kami bersyukur atas pemberian-Mu yang melimpah dalam hidup kami. Buka mata kami untuk melihat anugerah, sama ada yang nampak atau yang tersembunyi, yang Engkau kurniakan kepada kami. Bantu kami memupuk hati yang penuh syukur, walaupun dalam waktu-waktu mencabar. Ajarkan kami untuk bergantung pada-Mu sebagai Pemberi yang sejati. Dalam nama Yesus, kami berdoa. Amin.

Komentarze


bottom of page