top of page

Garam dan Cahaya


“Kamu ialah garam bumi. Jika garam menjadi tawar, tidak mungkinlah masin semula. Tidaklah berguna lagi, hanya layak dibuang dan dipijak orang. Kamu ialah cahaya dunia ini. Kota di atas bukit tidak mungkin tersembunyi. Tiada siapa memasang pelita lalu menyorokkannya di bawah pasu; tentu dia meletakkannya di atas kaki pelita untuk menerangi seisi rumah. Biarlah cahayamu juga bersinar di hadapan orang ramai, supaya mereka melihat perbuatanmu yang baik lalu memuji Bapamu yang di syurga.”Matius 5:13-16


Mintalah Bapa syurgawi untuk membantu anda menjadi terang kepada dunia. Percayalah bahawa Dia memperbaharui anda hari demi hari supaya anda lebih seperti Yesus. Mintalah agar perbuatan baik anda dilihat bukan untuk kebanggaan atau kejayaan anda sendiri, tetapi untuk kemuliaan dan misi-Nya.


Doa:


Ya Tuhan,


Saya bersyukur atas ajaran dalam Kitab Matius yang mengingatkan saya bahawa sebagai anak-Mu, saya adalah garam dan terang kepada dunia. Saya akui kadangkala saya mungkin hilang tumpuan untuk menjadi cahaya kepada dunia (sebutkan situasi atau contoh tertentu).


Tolong bantu saya untuk memenuhi panggilan-Mu sebagai garam dan terang bagi dunia. Jadikan hidup saya contoh yang mencerminkan kasih dan kebenaran-Mu, seperti yang ditunjukkan oleh Yesus.


Ya Tuhan, kuasa cahaya dan garam, berikanlah keberanian dan kekuatan hati agar saya tidak hanya menyatakan iman dengan kata-kata, tetapi juga dengan perbuatan baik untuk kemuliaan-Mu.


Bapa, saya berdoa agar setiap langkah yang saya ambil akan membawa cahaya-Mu kepada dunia di sekeliling saya. Biarlah perbuatan baik saya mendorong orang lain untuk memuliakan dan mencari Engkau, bukan demi diri saya sendiri, tetapi demi namaMu yang kudus.


Terima kasih Tuhan, kerana Engkau sentiasa bersedia untuk menguatkan dan membimbing kami untuk menjadi terang kepada dunia. Semoga setiap langkah saya membawa kemuliaan kepada-Mu dan memantulkan cahaya dan garam-Mu kepada dunia.


Dalam nama Yesus saya berdoa, amin.

Comments


bottom of page