top of page

Harapan Masa Kini Tanpa Keselamatan


Bacaan Alkitab: Yeremia 49-52; Ratapan 1-5


Apa yang mentakrifkan kita dalam zaman kepenggunaan ialah hak kita, pilihan kita, dan keselesaan kita. Pemuridan radikal dianggap tidak realistik bagi kita. Ada yang mengemukakan alasan untuk meninggalkan gereja atau bergantung pada ibadah gereja secara maya untuk keselesaan mereka. Ini adalah cabaran sebenar untuk pemuridan. Gereja telah kehilangan kuasanya daripada Tuhan dan dengan manusia kerana ia telah menggantikan komitmen dengan kompromi!


Kejatuhan Yerusalem dan kehilangan Tanah Perjanjian mengejutkan orang Israel. Teologi Yeremia tentang kedaulatan, keadilan, penghakiman, dan moral, sebagaimana terungkap dalam ratapan ini, dipertahankan sepenuhnya. Membaca lima bab kitab Ratapan, kita dapat merasakan kesan bencana yang memusnahkan harapan palsu mereka dan menuntut mereka menghadapi hakikat dosa mereka. Puisi-puisi yang menyedihkan juga mencerminkan kepekaan rohani yang mendorong mereka untuk berpaling kepada Tuhan ketika dalam pembuangan. Kita mendapati diri kita tenggelam dalam emosi sedih yang dinyatakan dalam lima bab kitab Ratapan. Betapa baiknya menyedari bahawa tujuan Tuhan adalah membawa kebaikan dan harapan kepada kita, walaupun kita sedang mengalami kesakitan. Dan tidak adanya keselamatan, penderitaan adalah jalan Tuhan untuk penyembuhan. Puisi terakhir dalam bab lima menyatakan seruan orang dalam pembuangan kepada Tuhan untuk belas kasihan (1-10). Seruan pertaubatan yang benar kedengaran dari orang-orang dalam pembuangan, “Pulihkanlah kami kepada-Mu, ya Tuhan, maka kami akan dipulihkan” (Ratapan 5:19-22) Perubahan radikal hati yang benar adalah penyerahan yang sepenuhnya kepada Tuhan, dan bukannya hanya sekadar komitmen untuk melayani di gereja.


Perhatikanlah jalan kamu.…


Nyatakan maksud sebenar hakikat penyerahan diri sepenuhnya kepada Tuhan. Kita - tidak boleh mendekatkan diri kepada Tuhan hanya dengan melayani-Nya. Ia mestilah gaya hidup penyerahan sepenuhnya dan berdisiplin untuk mengenali-Nya setiap hari.


Doa:

Tuhan Yesus, kerap kali kami menyamakan kerohanian kami dengan kesibukan kami dalam pelayanan di gereja atau hanya dengan melayani Engkau. Kami lupa untuk memilih bahagian terbaik yang Mary pilih, apabila dia duduk di kaki-Mu. Tolonglah kami untuk mendekatkan diri kepada-Mu dan mendisiplinkan diri kami untuk lebih mengenali- Mu semasa kami mendengar-Mu dalam doa kami dan membaca Firman-Mu. Amin.


Rev Looi Kok Kim, NECFComments


bottom of page