top of page

Harga Seorang Pemulih


Bacaan Alkitab: Yeremia 39-48


Tanpa mengenal Tuhan, kita secara tragik bertumbuh dengan cetek. Kebangkitan bukan sekadar satu pengalaman keterujaan. Ia bukan tentang tanda-tanda dan pertemuan ajaib, “terbakar” dengan semangat untuk melayani Tuhan, dan program gereja, dll. Ini menyebabkan kelesuan dalam kepimpinan, keluarga dalam masalah, dan perpecahan atau ajaran sesat dalam gereja. Kebangkitan hanya dapat dikekalkan oleh pemuridan yang diusahakan.


Pencerobohan orang Babel di sekitar Yerusalem semakin tegang dan ketakutan meningkatkan ketegangan di dalam kotanya. Keazaman para pegawai untuk menentang Babel mendapat kelebihan. Raja Zedekia, yang ragu-ragu dan ketakutan berada di antara berperang atau menyerah diri, terlalu takut untuk menggunakan kuasanya. Dalam keadaan yang semakin teruk ini, nyawa Yeremia berada dalam bahaya besar. Dia dipenjarakan (37:1-21) dan para pemimpin yang menentang menuntut agar Yeremia dibunuh, kerana perkataan yang disampaikannya telah mematahkan semangat para tentera dan penduduk Yerusalem daripada menentang orang Babel. Raja Zedekia yang pengecut takut menentang mereka. Yeremia dimasukkan ke dalam perigi dan ditinggalkan di sana untuk mati. Tembok Yerusalem telah dirobohkan dan benteng pertahanan runtuh.


Yeremia diselamatkan oleh orang Babel dan diselamatkan oleh Ebed-Melekh (38:7-13). Yeremia dijanjikan keselamatan apabila kota itu dikalahkan.


Perhatikan jalan kamu…


Ujian sebenar seorang pemulih yang sejati adalah apabila seseorang itu melalui situasi sukar dengan ancaman agama, pengaruh sistem yang korup dan cengkaman materialisme. Kita memanggilnya zaman kompromi. Seorang murid radikal yang mengetahui hati Tuhan akan menentang perkara di atas. Dia membajak dengan lebih dalam untuk mengenal Tuhan di dalam musim dan di luar musim.


Doa:

Tuhan Yesus, kami tidak boleh menjadi kuat dan teguh jika asas kami bukan pada Kristus, Batu Karang. Apa-apa sahaja boleh menggoncangkan kami dan mengalihkan perhatian kami daripada tujuan Kerajaan-Mu jika Engkau bukan Batu yang kami percayai. Penuhilah kami dengan Roh dan Firman-Mu, Amin.


Rev Looi Kok Kim, NECF


bottom of page