top of page

Hari 14: Pakailah Setiap Peluang Untuk Menabur Benih

Tema: Memahami Masa (Roma 13:11)


Aku menanam, Apolos menyiram, tetapi Allah yang memberi pertumbuhan. Karena itu yang penting bukanlah yang menanam atau yang menyiram, melainkan Allah yang memberi pertumbuhan. Baik yang menanam maupun yang menyiram adalah sama; dan masing-masing akan menerima upahnya sesuai dengan pekerjaannya sendiri. (1 Korintus 3:6-8)


Apabila kita memahami masa, kita menggunakan setiap kesempatan untuk menabur benih Injil. Bentuk penginjilan apakah yang paling berkesan? Penginjilan peribadi merupakan bentuk penginjilan yang paling berkesan. Tujuh puluh lapan peratus orang mengenal Kristus melalui penginjilan peribadi oleh seorang sahabat atau saudara. Kita adalah orang yang terbaik yang ditempatkan oleh Tuhan untuk mempengaruhi orang lain untuk Kristus kerana kita tahu budaya, pandangan dunia, gaya hidup dan pergumulan dalam hidup mereka.


Di 1 Korintus 3:6-8, Paulus menggunakan ilustrasi tentang menabur benih dan menyiram tanaman dalam pertumbuhan kerajaan Tuhan. Paulusberkatadi 1 Korintus 3:6-7, “Aku menanam, Apolos menyiram, tetapi Allah yang memberi pertumbuhan. Karena itu yang penting bukanlah yang menanam atau yang menyiram, melainkan Allah yang memberi pertumbuhan.”


Orang yang menanam dan menyiram memainkan peranan yang berbeza tetapi pada akhirnya Tuhanlah yang menjadikan sesuatu bertumbuh. Marilah kita lebih tekun dalam menabur dan menyiram Injil bermula dari tempat kita berada – di sekolah kita, di tempat kerja, atau di tempat tinggal kita.


Jangan pernah meremehkan nilai satu orang yang dibawa kepada Kristus. Pada 21 April 1855, Edward Kimball memimpin salah seorang anak Sekolah Minggunya untuk percaya pada

Kristus. Dia tidak menyedari bahawa Dwight L. Moody suatu hari nanti akan menjadi penginjil terkemuka di dunia. Tugas kita adalah memimpin lelaki dan wanita kepada Kristus; Tugas Tuhan adalah memakai mereka untuk kemuliaan-Nya, dan setiap orang adalah penting bagi Tuhan.


DOA HARI INI:

  • Bapa di syurga, berikan kami hati yang penuh kasih dan belas kasihan untuk jiwa-jiwa yang hilang di sekeliling kami. Tolong kami untuk bersungguh-sungguh dalam mendekati orang di sekeliling kami, bermula dari tempat kami berada. Jadikan kami tangan dan kaki Yesus untuk membawa kasih-Nya di setiap kesempatan. Kami berterima kasih atas penghormatan untuk bekerjasama dengan Engkau dalam mengembangkan kerajaan-Mu. Kami memohon ini dalam nama Yesus. Amin!

  • Berdoalah untuk seminari Alkitab di Malaysia, agar mereka mempunyai ahli fakulti yang mencukupi, dengan perpaduan seimbang pensyarah tempatan dan asing yang berpengalaman dan alkitabiah. Berdoalah juga agar mereka dapat melaksanakan teknologi canggih dan program latihan untuk memudahkan pertumbuhan pengajian teologi, serta melahirkan pemimpin dan pastor gereja kontemporari dan berwawasan dengan pemikiran dan perspektif Kerajaan.

  • Bajet yang diperuntukkan untuk Kementerian Kesihatan menduduki tempat kedua dalam Belanjawan Negara 2022. Perbelanjaan penjagaan kesihatan dijangka meningkat dua kali ganda pada 2028. Berdoalah agar Kementerian mewujudkan lebih banyak program kesedaran kesihatan dan menggalakkan gaya hidup sihat di kalangan rakyat. Berdoalah juga agar Kementerian mencari penyelesaian untuk menjadikan peralatan perubatan mewah boleh diakses oleh mereka yang memerlukannya, dan tenaga kerja perubatan yang mencukupi dan terlatih tinggi akan diambil.


40 Hari Doa & Puasa NECF Malaysia: Desakan Masa (Lukas 14:23)


bottom of page