top of page

Iman Yang Teguh Membawa Keamanan

Hari 20: Siri Pengabdian Dari Fokus Pada Keluarga

“Biarlah damai Kristus menguasai hatimu. Kamu telah dipanggil untuk mendapat damai itu dalam satu tubuh. Kamu haruslah bersyukur.” Kolose 3:15 AVB


BERCAKAP DENGAN ALLAH


Teguh, tabah, tidak goyah, tegas, boleh dipercayai, kukuh – kata-kata ini menggambarkan siapa Tuhan. Beritahu Tuhan semasa anda berdoa bagaimana anda menghargai Dia untuk ciri-ciri ini.


MELANGKAH KE TEMPAT YANG DALAM


Sediakan dua kawasan permukaan: bahagian atas meja dan permaidani lembut. Gulungkan kereta mainan atau guli merentasi setiap jenis permukaan. Matlamatnya adalah untuk melihat jenis permukaan yang membolehkan objek bergolek lebih jauh.


LEBIH DALAM LAGI


Ia lebih mudah untuk melancarkan sesuatu di atas meja yang kukuh, sama sepeti kepercayaan yang teguh memudahkan anda semasa anda melalui perkara yang baik dan buruk dalam hidup. Iman membawa banyak berkat, termasuk ketenangan. Mazmur 29:11 berkata “Tuhan akan memberikan kekuatan kepada umat-Nya; Tuhan akan memberkati umat-Nya dengan kesejahteraan." Walau bagaimanapun, apabila anda tidak mempercayai Tuhan, anda mempunyai iman yang serupa dengan permaidani lembut; anda akan buntu dan menghadapi masalah untuk melalui perkara yang sukar dalam hidup. Itulah sebabnya anda perlu berdoa agar Tuhan mendekatkan anda kepada-Nya dan membina iman anda kepada-Nya


BERCAKAP SATU SAMA LAIN


Terangkan di waktu apakah iman anda telah berkembang. Apakah yang membantu anda berkembang dalam iman anda?


Bagaimanakah anda merasakan kedamaian Tuhan? Bagaimana rasanya?


Tuhan adalah pencipta kedamaian dan setiap perkara yang baik. Adakah anda telah meminta kepada-Nya untuk lebih iman? Sudahkah anda meminta kedamaian-Nya?


bottom of page