top of page

Kasih

Siri Kepercayaan kepada Ibu Bapa

Ayat Firman: 1 Korintus 13:4-7


4Kasih itu penyabar dan penyayang. Kasih tidak iri hati, tidak membanggakan diri, dan tidak angkuh. 5Kasih tidak berkelakuan biadab, tidak memburu kepentingan sendiri, tidak cepat meradang, tidak memperhitungkan kesalahan orang lain. 6Kasih tidak gembira dengan kejahatan, tetapi gembira meraikan kebenaran. 7Kasih tahan menderita segala-galanya, percaya akan segala-galanya, berharap akan segala-galanya, terus-menerus menanggung segala-galanya.


Renungan


Kasih, seperti yang diterangkan dalam Korintus, adalah yang terbesar dari semua kebajikan. Ia adalah tentang menunjukkan kesabaran, kebaikan, dan tidak menyimpan catatan kesalahan. Kasih adalah lebih daripada sekadar perasaan; ia adalah tindakan, sikap, cara menjadi. Kasih sayang ini seharusnya meresap dalam semua aspek kehidupan kita, terutamanya dalam keluarga kita. Kita harus berhasrat untuk mewujudkan persekitaran kasih sayang di rumah kita, di mana setiap ahli keluarga merasa dihargai dan dihargai. Dengan melakukan ini, kita mencontohi kasih Tuhan kepada anak-anak kita, mengajar mereka tentang kasih-Nya yang tiada batas dan tanpa syarat kepada kita.


Aplikasi


Bagaimanakah anda boleh menunjukkan aspek kasih sayang ini dalam interaksi harian anda dengan keluarga anda? Bagaimanakah anda boleh membimbing anak-anak anda untuk mengasihi dengan cara ini?


Doa


Bapa Syurgawi, terima kasih atas kasih yang Engkau berikan kepada kami, kasih yang sabar, baik hati, dan menanggung segala sesuatu. Bantu kami untuk menunjukkan kasih sayang ini dalam keluarga kami dan ajar anak-anak kami untuk melakukan perkara yang sama. Semoga rumah kami dipenuhi dengan kasih-Mu, mencerminkan sifat-Mu kepada orang-orang di sekeliling kami. Dalam nama Yesus, kami berdoa. Amin.

Comments


bottom of page