top of page

Kehadiran Dalam Ketiadaan


Bacaan Alkitab: Yeremia 9-18


Penolakan Tuhan hadir apabila Dia berterusan dipinggirkan dari kehidupan kita. Masa terjaga kita selalu dipenuhi dengan tugas dan kesibukan yang mendesak dan, sebelum kita sedar, kita dibelenggu oleh kelicikan kompromi yang membawa maut. Yeremia, si pemulih, menghadapi musubah sedemikian dalam tingkah laku orang Israel.


Sebab kenapa penghakiman mesti menimpa umat Tuhan dijelaskan dengan teliti dalam pembacaan kitab Yeremia hari ini. Orang bodoh dalam dakwaannya terhadap “kebijaksanaan,” kesombongan dan kemegahan diri, Yehuda menolak Firman Tuhan dan berpaling ketika Tuhan berbicara kepada mereka. Harapan itu sangat jelas bagi Yeremia sehingga dia sekali lagi meratap dalam kesedihan.

Namun pada masa yang sama Yeremia ditolak oleh kerosakan akhlak di sekelilingnya dan berharap dia dapat meninggalkan negeri yang tercemar ini yang dipenuhi dengan penzina rohani dan moral (9:16). Dia mengulangi kecaman Yesaya yang mengutuk penyembahan berhala (Yesaya 44:6-28). Penyakit negeri itu tidak dapat diubati. Sekarang ia mesti menanggung penghakiman Tuhan yang membara.


Yeremia mengajar bahawa kepatuhan kepada hukum adalah penting dalam hubungan perjanjian dengan Tuhan bagi setiap generasi. Tetapi pendengarnya berbisik sesama mereka dan berpaling. Tuhan memperlakukan umat-Nya seperti tukang periuk yang mengerjakan segumpal tanah liat. Dia akan menguli tanah liat menjadi ketulan lagi dan lagi. Keinginan Tuhan untuk semua manusia bukanlah untuk berbuat dosa. Orang-orang yang tidak taat akan dihancurkan, dan Dia boleh membentuk mereka kembali ke arah kekudusan dan sifat-Nya.


Perhatikanlah jalan kamu.


Kita perlu membuat perubahan dan memulihkan masa kita dengan Tuhan. Bagaimanakah kita boleh melepaskan diri daripada roh kejahilan? (Yer. 4:1-3).Doa:

Tuhan Yesus, kami memohon ampun kepada-Mu kerana mengeluarkan Engkau daripada jadual kami yang padat, sambil dengan fikiran yang waras kami berfikir bahawa Engkau boleh dipanggil apabila kami memerlukan-Mu. Kami memohon kehadiran-Mu dan enggan bergerak tanpa kehadiran-Mu. Amin.


Rev Looi Kok Kim, NECF
Comments


bottom of page