top of page

Kekuatan Dalam Kebaikan Baru


Sesiapa yang ada dalam Kristus adalah ciptaan baru. Hal-hal lama telah lenyap dan segala-galanya baru. 2 Korintus 5 : 17


Pernahkah anda membuat makanan yang sangat sedap? Suatu ketika dahulu saya membuat kek coklat sedap. Saya membuatnya pada suatu petang, dan keesokan paginya, semua orang di dalam rumah telah menghabiskan semuanya. Kek coklat sudah habis, tiada lagi.


Ia sama seperti apa yang berlaku kepada anda dalam Kristus. Seperti kek coklat yang hilang, Yesus membuat sifat lama anda hilang. Apabila anda menerima Yesus sebagai penyelamat anda, anda menjadi benar-benar baru. Tiada kesan atau serpihan sifat lama anda yang tinggal. Sifat lama anda telah diganti dengan sifat baru.


Sifat dosa sudah selesai. tiada lagi. Sekarang kita mempunyai sifat baru. Walaupun kita masih tergoda untuk melakukan dosa, sifat baru kita ingin melakukan perkara yang betul. Jika kita tetap peka dengan apa yang roh baru kita inginkan, kita akan membuat pilihan mengikut kehendak Tuhan. Dan apabila tabiat lama dari sifat lama anda muncul, katakan tidak kepada mereka.


Jadi hari ini, pilihlah untuk bersyukur kepada Tuhan kerana Dia telah menjadikan kita segar dan baru. Roh kita direka bentuk semula dan bebas daripada dosa. Tetap berazam untuk membuat keputusan berdasarkan sifat baharu itu. Pilih untuk membiarkan ciri-ciri tersebut menguasai fikiran, perkataan dan tindakan anda.


Doa:

Ya Tuhan,


Terima kasih kerana menjadikan saya baru dalam Kristus. Bantu saya untuk hidup menurut sifat baru ini dan menolak dosa. Jadikan fikiran, kata-kata dan tindakan saya mencerminkan watak baharuMu dalam diri saya.


Dalam nama Yesus saya berdoa, amin.


Mesej Hari Ini:

Sifat Dosa Anda Telah Hilangbottom of page