top of page

Kenapa Saya?


"Hanya sekiranya Engkau menyembunyikan aku di alam kubur, melindungi aku sehingga murka-Mu surut!" (Ayub 14:1-22, ayat 13).


Renungan:


Sikap kedua yang boleh diambil terhadap kehendak Tuhan ialah sikap defensif. Berapa kali apabila jalan Tuhan menuntun seseorang melalui lembah penderitaan, orang itu berseru, 'Mengapa ini harus berlaku kepada saya?'


Adalah difahami jika seorang lelaki atau wanita yang merasakan pedihnya penderitaan atau terperangkap dalam keadaan yang sukar menjerit menentangnya. Ada kalanya dalam hidup saya sendiri apabila situasi yang jelas ditetapkan oleh Tuhan tetapi sangat sukar dan menyakitkan menyebabkan saya memprotes ke langit. Saya telah mempersoalkan keadilan ilahi dan kasih Tuhan, dan merasakan saya mempunyai alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.


Dalam buku Ayub, yang begitu mengagumkan menangkap perasaan dan pantulan jiwa yang terluka, anda akan mendapati banyak ilustrasi tentangan. Akhirnya, Ayub pulih semula, tetapi sebelum itu, dia menghadapi Tuhan dengan perasaan marah. Ambil contoh ini: 'Saya sangat membenci hidup saya; oleh itu aku akan membiarkan keluhanku mengalir dengan leluasa... Jika aku mengangkat kepalaku, Engkau menjaga aku seperti singa dan sekali lagi menunjukkan kuasa-Mu yang dahsyat atasku' (Ayub 10:1, 16). Atau ini: 'Engkau mendatangkan saksi-saksi baru terhadap aku dan menambah murka-Mu terhadap aku; Pasukan-pasukanmu datang melawan aku dengan lambaian demi gelombang’ (Ayub 10:17). Rintangan? Ya, ia menyala dan berkobar-kobar dalam banyak kata-kata orang-orang yang diuji di bumi Kami.


Ini adalah satu lagi cara kita boleh menangani situasi sukar yang Tuhan aturkan sebagai sebahagian daripada kehendak-Nya untuk hidup kita. Tetapi jika ia hanya maklum balas negatif semata-mata, ia tidak mencapai apa-apa. Kesedihan yang tidak diterima hanya akan membuak-buak dalam jiwa dan membawa kita jauh daripada Tuhan dan bukannya lebih dekat kepada-Nya.


Renungan Lanjut:

Ayub 1:13-2:10; Mazmur 18:6


Doa:

Ya Tuhan, apa pun yang berlaku kepada saya dan apa sahaja kehendak-Mu untuk hidup saya, tolong jangan biarkan saya bertindak balas terhadap pengalaman yang sukar dengan menutup tingkap hati saya dan menghalang cahaya kasih-Mu. Selamatkan saya daripada ini, saya memohon dalam nama Yesus. Amin.


Rev Gerawat Maran

Related Posts

See All

Dia Tuhan Yang Tidak Pernah Berubah

“...Tetapi Engkaulah Allah yang sudi mengampuni, yang pengasih dan penyayang, yang panjang sabar dan berlimpah kasih setia-Nya. Engkau tidak meninggalkan mereka....” Nehemia 9:17b Oleh kerana mereka t

コメント


bottom of page