top of page

Kerinduan Kepada Tuhan

Hari 3 : Siri Pengabdian Dari Fokus Pada Keluarga


“tetapi sesiapa minum air yang Kuberikan kepadanya nanti tidak akan dahaga lagi selama-lamanya. Air yang akan Kuberikan itu akan menjadi mata air dalam dirinya dan memberinya hidup yang kekal.”

Yohanes 4:14 AVB


BERCAKAP DENGAN ALLAH


Berterima kasih kepada Tuhan kerana Dia mengasihi anda dan ingin berhubung dengan anda melalui doa. Mintalah Tuhan mengajar anda cara untuk berdoa.


MELANGKAH KE TEMPAT YANG DALAM


Buat tiga set kad nota dengan perkataan berikut padanya: Datuk, Nenek, Kawan Karib, Pastor Saya, Gerai Makanan Kegemaran dan Sepupu. Sebarkan timbunan pertama mengikut orang yang paling kerap anda hubungi di bahagian atas dan orang yang paling kurang anda bercakap di bahagian bawah. Susun set kedua dengan cara yang sama, dengan orang yang paling anda mahu berada di sekeliling anda di bahagian atas. Gariskan set ketiga di sebelah dua yang lain, dengan orang yang paling anda rindui di bahagian atas. Bandingkan betapa serupa senarai anda.


LEBIH DALAM LAGI


Doa adalah perbualan dengan Tuhan, yang mengasihi anda dan menginginkan yang terbaik untuk anda. Sama seperti anda yang mungkin merindui orang yang dikasihi apabila dia tiada, semangat anda juga merindui Tuhan apabila anda tidak meluangkan masa bercakap dengan-Nya. Firman Tuhan sering mengatakan bahawa kerinduan untuk bersama Tuhan ini seperti dahaga atau lapar. Baca Mazmur 42:1-2: “Seperti rusa merindui air sungai, demikianlah jiwaku merindui-Mu, ya Allah. Jiwaku dahaga akan Allah, Allah yang hidup. Bilakah aku akan datang ke hadirat Allah?” Anda boleh pergi kepada Tuhan dalam doa dan mencari-Nya, seperti rusa mencari air di sungai apabila ia dahaga.


PERBINCANGAN


Apa yang anda fikirkan apabila anda lapar atau dahaga?


Bagaimanakah bersama Tuhan serupa dengan orang yang anda cintai?


Bagaimanakah perbezaannya ?


Bagaimanakah anda boleh memberitahu bahawa roh anda dahaga untuk bersama Tuhan?


Commenti


bottom of page