top of page

Kesibukan


Tuhan menjawab, “Marta, Marta, engkau khuatir dan bersusah payah tentang banyak perkara.

Tetapi satu perkara sahaja yang diperlukan. Maria telah memilih perkara baik itu yang tidak akan diambil daripadanya.”

Lukas 10:41-42


Jika anda belum memilih sesuatu untuk berpantang, mintalah Tuhan untuk menunjukkan kepada anda apa yang harus anda tinggalkan supaya anda boleh meluangkan lebih banyak masa bersama-Nya setiap hari. Tuhan mengasihi anda dan suka menghabiskan masa dengan anda, lebih daripada yang anda bayangkan.


Kisah Marta dan Maria mengingatkan kita tentang pentingnya mengutamakan masa bersama Tuhan daripada terperangkap dalam kesibukan dan kebimbangan dunia. Marta terlalu sibuk dengan persiapan dan kerja rumah sehingga dia terlepas peluang untuk duduk di kaki Yesus dan mendengar Dia.


Tuhan mengingatkan kita bahawa satu-satunya perkara yang penting ialah meluangkan masa bersama-Nya, seperti yang dilakukan oleh Maria. Masa yang kita luangkan bersama Tuhan adalah pelaburan yang berharga untuk pertumbuhan rohani, pembaharuan minda, dan kedekatan dengan-Nya. Tuhan sangat mengasihi kita dan ingin meluangkan masa bersama kita.


Apabila kita memilih untuk mengorbankan masa yang biasanya dipenuhi dengan usaha duniawi atau hiburan untuk bersama Tuhan, kita menunjukkan keutamaan yang betul. Tuhan mengasihi kita lebih daripada segala-galanya di dunia ini, dan Dia mahu kita mempunyai hubungan yang rapat dengan-Nya.


Doa:

Ya Tuhan, saya memohon agar Engkau tunjukkan kepada saya apa yang harus saya tinggalkan dalam hidup saya. Bantu saya mengenali dan mengatasi segala kesibukan dan gangguan yang menghalang masa yang saya luangkan bersama-Mu. Tunjukkan kepada saya kebaikan yang boleh saya pilih seperti yang Mary lakukan iaitu mengutamakan masa bersamaMu.


Terima kasih Ya Tuhan atas kasih sayangMu yang tidak terhingga kepada saya. Saya berterima kasih kepada-Mu kerana keinginan-Mu untuk meluangkan masa bersama saya dan memberi saya kehidupan yang bermakna. Bimbinglah saya dalam pengorbanan dan pilihan saya, agar saya dapat mengalami kedekatan yang lebih mendalam kepada-Mu setiap hari.


Saya berdoa semua ini dalam nama Yesus, yang mengorbankan diri-Nya dan memberi saya contoh yang sempurna dalam meluangkan masa bersama-Mu. Amin.

Comments


bottom of page