top of page

Ketelusan


Sekiranya kita mengatakan bahawa kita hidup dalam keakraban dengan-Nya sedangkan kita melangkah dalam kegelapan, maka kita berdusta dan tidak mengamalkan kebenaran.Tetapi jika kita melangkah dalam cahaya, sebagaimana Allah wujud dalam cahaya, maka benar-benarlah kita hidup dalam persaudaraan satu sama lain, dan darah Yesus, Anak-Nya, menyucikan kita daripada segala dosa. Sekiranya kita mengatakan bahawa kita tidak berdosa, kita menipu diri kita sendiri dan kebenaran tidak ada dalam diri kita. Tetapi jika kita mengakui dosa kita kepada Allah, Dia akan menepati janji-Nya dan berlaku adil. Dia akan mengampunkan dosa kita dan menyucikan kita daripada segala kesalahan.1 Yohanes 1:6-9


Berdoa dan nyatakan keinginan anda untuk tidak menyembunyikan apa-apa daripada Tuhan. Dia tahu segala-galanya tentang anda dan menyayangi anda sepenuhnya. Mintalah Dia untuk mencari motif dan keinginan rahsia anda; mengaku kepada-Nya dan cari peluang untuk menjadi telus dengan saudara atau saudari anda dalam Kristus.


Doa:


Ya Tuhan,


Saya bersyukur atas mesej dalam Surat Yohanes yang mengingatkan saya tentang kepentingan hidup dalam ketelusan di hadapan-Mu. Saya mengakui bahawa kadang-kadang saya cenderung untuk menyembunyikan beberapa perkara daripada Engkau (sebutkan situasi atau contoh tertentu).


Tolong berikan saya keberanian untuk tidak menyembunyikan apa-apa daripada-Mu. Bimbinglah saya untuk berjalan dalam terang hadirat-Mu, agar segala sesuatu dalam hidup saya terbuka dan telus di hadapan-Mu.


Ya Allah, luahkan segala motif dan keinginan yang tersembunyi di hati saya. Saya mengaku kepada-Mu (sebutkan apa sahaja yang anda rasa perlu mengaku kepada Tuhan). Tolonglah saya mencari peluang untuk bercakap secara jujur ​​dan terbuka dengan saudara dan saudari dalam iman, supaya kami dapat menguatkan dan menyokong satu sama lain dalam kehidupan berjalan dalam kebenaran-Mu.


Bapa, saya tahu bahawa Engkau adalah Tuhan yang setia dan adil. Saya berdoa agar Engkau mengampuni dosa-dosa saya dan membersihkan saya dari segala kejahatan. Semoga hidup saya menjadi saksi yang jelas akan kasih dan pengampunanMu kepada dunia di sekeliling saya.


Terima kasih Tuhan, kerana Engkau sentiasa bersedia mendengar dan mengampuni kami apabila kami datang kepada-Mu dengan hati yang jujur. Semoga setiap langkah saya membawa kemuliaan kepada-Mu dan mencerminkan kekudusan-Mu.


Dalam nama Yesus saya berdoa, amin.

Comentários


bottom of page