top of page

Mempercayai Tuhan sebagai Pemberi

Renungan Untuk Bapa - Hari 1
"Tuhan ialah gembalaku, aku tidak akan kekurangan apa-apa pun. 2 Dia membuat aku berbaring di padang rumput yang hijau, Dia membimbingku ke tepian air tenang,.." Mazmur 23:1-2 (AVB)


Renungan:

Sebagai bapa, kita mempunyai tanggungjawab untuk menyediakan keperluan keluarga kita. Kita bekerja keras untuk memenuhi keperluan fizikal mereka, tetapi penting untuk diingat bahawa kita bukanlah pemberi utama. Hari ini, mari kita renungkan tentang pemikiran bahawa Tuhan adalah Pemberi kita dan kita tidak kekurangan apa-apa.


Ambillah seketika untuk memikirkan bagaimana anda dapat membantu keluarga anda memandang kepada Tuhan sebagai Pemberi mereka dan mempercayai penyediaan-Nya. Kongsi kisah-kisah tentang bagaimana Tuhan telah menyediakan untuk anda dan keluarga anda pada masa lalu. Ajar mereka untuk berdoa dan mencari petunjuk Tuhan serta penyediaan-Nya dalam setiap aspek kehidupan mereka.


Doa:

Bapa Surgawi, terima kasih kerana Engkau adalah Pemberi kita yang utama. Bantu kami, sebagai bapa, untuk memimpin keluarga kami dalam mempercayai Engkau sebagai penyedia segala keperluan kami. Pandulah kami untuk mengajar keluarga kami bergantung kepada penyediaan-Mu dan mencari kehendak-Mu dalam segala hal. Dalam nama Yesus, Amin.


Aplikasi:

1. Kongsi kisah peribadi tentang penyediaan Tuhan dengan keluarga anda.

2. Galakkan keluarga anda berdoa bersama, bersyukur atas penyediaan Tuhan dan meminta petunjuk-Nya dalam kehidupan mereka.

3. Cari peluang untuk mengajar anak-anak anda tentang penyediaan Tuhan dalam situasi-situasi harian.

Comentários


bottom of page