top of page

Mencari Keselesaan Dalam Bimbingan Tuhan

Renungan Untuk Bapa - Hari 2


Dia memulihkan jiwaku. Dia membimbingku ke jalan benar demi nama-Nya.

Ya, meski aku melangkah di lembah bayangan maut, aku tidak akan takut kepada kejahatan, kerana Engkau ada bersamaku; gada dan tongkat-Mu menetapkan hatiku. Mazmur 23:3-4 (AVB)


Renungan:


Kehidupan penuh dengan cabaran dan masa-masa sukar. Sebagai bapa, kita dapat membantu keluarga kita melalui lembah-lembah gelap ini dengan memimpin mereka memandang kepada Tuhan untuk petunjuk dan sokongan.


Renungkan tentang Tuhan memimpin kita di jalan yang benar dan bersama kita walaupun dalam lembah yang gelap. Fikirkan bagaimana anda dapat membantu keluarga anda memandang kepada Tuhan untuk petunjuk dan sokongan dalam masa-masa sukar. Kongsi kisah tentang bagaimana Tuhan telah menjadi tempat perlindungan dan kekuatan dalam situasi yang mencabar.


Doa:

Ya Tuhan, terima kasih kerana Engkau adalah pemandu dan penghibur kami. Bantu kami, sebagai bapa, untuk memimpin keluarga kami mencari petunjuk-Mu dan mendapatkan keselesaan dalam kehadiran-Mu. Berikanlah kami kekuatan untuk menghadapi masa-masa sukar, dengan tahu bahwa Engkau beserta kami. Dalam nama Yesus, Amin.


Aplikasi:

1. Kongsi kisah peribadi tentang bagaimana Tuhan telah memimpin dan menghibur anda dalam situasi yang mencabar.

2. Galakkan keluarga anda berdoa untuk mendapatkan petunjuk dan kekuatan Tuhan ketika menghadapi kesulitan.

3. Ingatkan keluarga anda akan kesetiaan Tuhan dalam situasi-situasi yang penuh ujian dan dorong mereka untuk mempercayai-Nya.

bottom of page