top of page

Menerima Pengampunan

Hari 4 : Siri Pengabdian Dari Fokus Pada Keluarga

“Tetapi jika kita mengakui dosa kita kepada Allah, Dia akan menepati janji-Nya dan berlaku adil. Dia akan mengampunkan dosa kita dan menyucikan kita daripada segala kesalahan.” 1 Yohanes 1:9 AVB


BERCAKAP DENGAN ALLAH


Akuilah secara senyap perkara yang telah anda lakukan yang telah menyakitkan hati orang lain. Mintalah pengampunan dari Allah, kemudian bersyukurlah kepada-Nya kerana telah mengampunimu.


PERGI KE TEMPAT YANG DALAM


Pada jamuan keluarga anda yang seterusnya, minta semua orang memakai penyumbat telinga atau fon telinga tetapi bercakap seperti biasa, tanpa cuba membantu satu sama lain mendengar apa yang anda katakan. Pakai juga semasa anda mengemas meja sebagai keluarga.


LEBIH DALAM LAGI


Apabila anda tidak datang kepada Tuhan untuk diampuni, ia seolah-olah anda enggan mendengar-Nya. Dengan tidak mendengar Tuhan, anda memisahkan diri anda daripada-Nya, seperti yang anda lakukan apabila anda tiba-tiba tidak dapat mendengar keluarga anda dengan baik. Baca Mazmur 32:5, “Lalu aku mengakui dosaku kepada-Mu dan tidak menyembunyikan kejahatan dosaku. Kataku, “Aku akan mengakui keingkaranku kepada TUHAN” – maka Engkau mengampunkan dosaku. Sela” dan Engkau mengampuni kesalahan dosaku.” Apabila anda meminta ampun, Allah mengampuni anda. Seolah-olah Dia menanggalkan penyumbat telinga dari telinga kamu, dan kamu boleh mendengar Dia lagi.


PERBINCANGAN


Pernahkah anda merahsiakan sesuatu perkara yang salah yang anda lakukan ?

Jika ya, apakah perasaan anda apabila cuba menyembunyikan rahsia ini?


Apakah yang boleh menghalang anda daripada pergi kepada Tuhan dan mengaku dosa?


Apakah perasaan anda apabila seseorang memaafkan anda atas kesalahan yang anda lakukan?


コメント


bottom of page