top of page

Mengatasi Ketakutan Melalui Iman


Wahyu 21:4 - "Allah akan menghapuskan setiap titik air mata mereka. Tiadalah lagi kematian, kesedihan dan tangisan. Tiada lagi kesakitan, kerana segala yang lama telah lenyap."


Di Wahyu 21, kita mendapat gambaran masa depan di mana semua ketakutan, penderitaan, dan kesakitan akan dihapuskan. Sebagai anak muda, kita sering bergelut dengan pelbagai ketakutan - takut yang tidak diketahui, kegagalan, penolakan, dan sebagainya. Walau bagaimanapun, janji Tuhan untuk menghapuskan setiap air mata mengingatkan kita bahawa ketakutan dan kesakitan tidak akan mendapat tempat selama-lamanya.


Kebenaran ini mendorong kita untuk mengatasi ketakutan melalui iman. Kasih Tuhan yang sempurna menghilangkan rasa takut, dan harapan untuk masa depan yang tidak menyakitkan memberi kita keberanian untuk menghadapi cabaran dengan yakin. Semasa kita melalui kehidupan, marilah kita berpegang teguh pada janji-janji Tuhan, dan berkongsi kebenaran-Nya yang menghiburkan dengan orang lain yang juga memerlukan keyakinan di hadapan-Nya.


Doa:

Ya Tuhan, berikanlah kami kekuatan untuk mengatasi ketakutan melalui iman kepada-Mu. Terima kasih atas janji masa depan yang tidak menyakitkan. Semoga kami mendapat penghiburan di hadapan-Mu dan berkongsi harapan-Mu dengan orang lain. Dalam nama Yesus, kami berdoa. Amin.

Comments


bottom of page