top of page

Mengatasi Ujian dengan Iman


Wahyu 3:10 (AVB) "Oleh sebab kamu taat akan perintah-Ku supaya tabah menanggung kesengsaraan, Aku akan menyelamatkanmu daripada masa pancaroba yang akan menimpa seluruh dunia sebagai dugaan kepada umat manusia."


Ayat ini ditujukan kepada gereja di Philadelphia, dan mesejnya masih relevan kepada kita hari ini. Kita diingatkan bahawa ujian dan dugaan akan datang, tetapi dengan kesabaran dan iman, Tuhan akan memberikan perlindungan dan pembebasan.


Golongan muda selalu berdepan dengan pelbagai ujian dalam hidup, bermula daripada tekanan akademik sehinggalah kepada soal jati diri dan iman. Mesej ini mengingatkan kita untuk melihat ujian dengan kepercayaan bahawa Tuhan adalah penjaga dan penyelamat kita.


Doa:

Tuhan, kami tahu bahawa ujian dan dugaan adalah sebahagian daripada kehidupan. Kami berdoa agar Engkau memberi kekuatan dan kesabaran untuk mengharungi setiap rintangan. Apabila kami berasa lemah atau ragu-ragu, ingatkan kami bahawa Engkaulah tempat perlindungan kami. Tolonglah kami untuk tidak terperangkap dalam kebimbangan atau keraguan, tetapi untuk berpegang teguh pada iman kami kepada-Mu. Kami percaya bahawa Engkau akan melepaskan kami dari pencobaan dan membawa kami melalui setiap ujian dengan kemuliaan. Dalam nama Yesus kami berdoa, Amin.


 

Penjelasan Ayat Wahyu 3:10


Wahyu 3:10 adalah salah satu ayat dalam surat kepada jemaat di Filadelfia dalam Kitab Wahyu. Ayat ini mengandungi pesan dari Yesus Kristus kepada jemaat tersebut dan memiliki beberapa makna penting:


1. Taat akan perintah-Ku

Yesus memuji jemaat Filadelfia atas kesetiaan mereka dalam mengikuti perintah-Nya. Mereka telah hidup dalam kepatuhan kepada ajaran dan asas yang Dia ajarkan.


2. Tabah menanggung kesengsaraan

Ayat ini mengakui bahawa gereja Filadelfia telah mengalami banyak kesukaran dan penderitaan kerana iman mereka. Walaupun mereka telah menghadapi cabaran dan penganiayaan, mereka tetap setia pada iman mereka dan tidak menyangkal Kristus.


3. Menyelamatkanmu daripada masa pancaroba

Yesus berjanji untuk menyelamatkan gereja Filadelfia daripada "masa pancaroba" yang akan datang. Ini merujuk kepada ujian atau dugaan besar yang akan datang ke atas seluruh dunia. Dalam konteks Kitab Wahyu, dia selalu merujuk kepada peristiwa besar yang berlaku semasa hari-hari terakhir sebelum kedatangan Kristus yang kedua.


Maksud utama ayat ini ialah kesetiaan dan ketaatan kepada ajaran Kristus akan membawa erti bahawa pemeliharaan dan keselamatan dalam ujian masa depan terjamin. Walaupun jemaah Philadelphia mungkin terpaksa menghadapi kesukaran, mereka diberi jaminan bahawa Tuhan akan menjaga dan melindungi mereka semasa peralihan ini.


Secara umumnya, mesej ini juga terpakai kepada semua orang yang beriman. Yesus mengajar bahawa apabila kita tetap setia kepada-Nya dalam iman dan mematuhi perintah-perintah-Nya, Dia akan menjadi penyelamat dan pelindung kita dalam sebarang situasi sukar atau ujian yang mungkin kita hadapi dalam kehidupan. Ayat ini mengingatkan kita untuk mempercayai janji-Nya dan terus hidup dalam ketaatan dan kepercayaan kepada-Nya.

תגובות


bottom of page