top of page

Menjadi seorang Kristian


Kristian Moden: "Apabila saya menjadi seorang Kristian, hidup akan menjadi mudah. ​​Allah akan memberkati dan memberikan apa yang saya mahu. Hanya jadi positif, anda pasti akan menarik kebaikan." *masukkan petikan manifestasi*


Kebenaran: Menjadi seorang Kristian bermakna mati untuk diri kita sendiri dan memikul salib kita sendiri. Kehidupan sebagai seorang Kristian tidak mudah.


 

Menjadi seorang Kristian bermakna mati kepada diri kita sendiri dan memikul Salib kita sendiri. Kehidupan Kristian tidak mudah dan lancar, tetapi sentiasa ada harapan dan janji yang boleh kita temui dalam Yesus.


Inilah sebabnya mengapa teologi yang betul adalah penting, kerana ia mencerminkan bagaimana kita melihat kehidupan kita dan bagaimana kita melihat Tuhan. Pikul Salib anda sendiri dan ikut Tuhan, bukan perkara dunia ini.


"Sesiapa yang mahu memelihara nyawanya akan kehilangannya. Tetapi sesiapa yang mengorbankan nyawanya kerana Aku akan memeliharanya. Apakah untungnya kepada seseorang jika dia memiliki seluruh dunia tetapi dirinya sendiri kehilangan atau kerugian?"(Lukas 9:24-25)


"Jangan kasihi dunia ini atau sesuatu di dalamnya. Jika seseorang mengasihi dunia ini, maka kasih terhadap Bapa tidak ada dalam dirinya. Segala yang ada di dunia ini – keinginan nafsu dan mata, serta segala keangkuhan hidup – bukanlah daripada Bapa tetapi daripada dunia. Dunia dan segala hawa nafsu yang ada di dalamnya sedang lenyap, tetapi orang yang melakukan kehendak Allah akan kekal selama-lamanya."(1 Yohanes 2:15-17)


Jemimah Ramos

コメント


bottom of page