top of page

Menyayangi Anak Anda Yang Sesat

Oleh Jeanette Gardner Littleton“Saya tidak perlu bersabar dengan ini. Saya keluar dari sini!” Amber melangkah ke biliknya.

Saya tidak ingat apa isunya, tetapi beberapa jam kemudian, Amber telah meninggalkan rumah. Beberapa hari kemudian, kami mendapati bahawa anak perempuan remaja kami tinggal bersama dua lelaki yang lebih tua. Gadis yang bercakap tentang menjadi pekerja muda di gereja telah terjebak dalam gaya hidup yang dikutuknya sebelum ini.


Amber bukan anak pertama, dan pastinya bukan yang terakhir, yang meninggalkan nilai hidup yang diajarkan kepadanya semasa membesar. Kadangkala kanak-kanak mempersoalkan pemikiran dan nilai hidup mereka dengan cara yang boleh merunsingkan ibu bapa tetapi merupakan sebahagian daripada proses membesar dan pemilihan nilai mereka sendiri. Pada masa lain, sesetengah kanak-kanak membuat beberapa siri pilihan yang buruk tetapi masih teguh dalam pegangan mereka manakala sesetengah kanak-kanak, memberontak terhadap ibu bapa dan sesiapa sahaja yang cuba menghalang mereka.


Tidak kira apa senario, ia mungkin masa yang membawa tekanan, kebimbangan, dan patah hati. Apakah yang perlu dilakukan oleh ibu bapa apabila anak menjadi ‘sesat’?


  • Jangan malu meminta sokongan. Apabila Amber pergi, saya rasa seperti sudah gagal. Tetapi apabila saya dan suami mengakui kepada orang lain apa yang berlaku, kami mendapat penghiburan, pemahaman, dan kebijaksanaan daripada rakan-rakan yang juga mempunyai anak yang ‘hilang’ (Anak yang pulang ke rumah selepas meninggalkannya atau melarikan diri).


  • Jangan salahkan diri sendiri. Apabila kanak-kanak hilang pedoman, kita cenderung menganggap bahawa kita telah melakukan kesalahan. Kitalah yang harus melatih anak-anak kita ke jalan yang patut mereka lalui supaya apabila mereka tua, mereka tidak akan berpaling daripadanya. Tetapi ini tidak seharusnya menjadi punca rasa bersalah, atau jaminan kejayaan. Sudah tentu, kita mungkin melakukan kesilapan, tetapi akhirnya anak-anak yang membuat pilihan mereka sendiri. Ibu bapa tidak bertanggungjawab atas pilihan anak mereka, sama seperti anak-anak tidak bertanggungjawab atas pilihan ibu bapa. Orang muda meninggalkan keluarga dan nilai hidup mereka kerana mereka membuat keputusan tersebut.


  • Ketahuilah perbezaan antara membantu dan membolehkan salah laku. Selepas anak lelaki Susan yang melarikan diri, Jon, ditendang keluar dari apartmennya kerana tidak membayar bil, Susan mengalu-alukan dia pulang ke rumah. Tetapi Jon sering berpesta sepanjang malam, dan Susan menangani panggilan daripada majikannya, membuat alasan untuk Jon apabila dia tidak pergi kerja keesokan harinya. Akhirnya, Susan sedar bahawa dia sedang membolehkan kelakuan anaknya yang tidak bertanggungjawab. Dia berhenti melindunginya dan membiarkan Jon menghadapi akibat dari tindakannya. Mengasuh anak yang hilang selalunya bermakna mengamalkan ‘kasih yang tegas’, membantunya untuk jangka masa panjang dan ini bermaksud mengatakan ‘tidak’.


  • Jangan lupa ahli keluarga anda yang lain. Suatu hari saya mengadu kepada rakan saya Rhonda sekali lagi tentang anak yang hilang. “Bagaimana dengan anak-anak awak yang lain?” dia bertanya. “Ya, anda sayangkan Amber, tetapi anda ada dua lagi anak dan seorang suami yang memerlukanmu. Jangan beri tumpuan kepada Amber sahaja sehingga anda mengabaikan mereka.”


  • Sedarilah bahawa pengasuhan anak anda telah berubah. “Walaupun anak perempuan anda pulang esok, keadaan sudah berbeza,” seorang rakan sekerja memberitahu saya. “Dia secara emosi telah mengeluarkan dirinya daripada kuasa kamu. Sekarang anda belajar bagaimana untuk mengasuh anak dewasa.” Apabila seorang anak meninggalkan penjagaan dan perlindungan ibu bapa, hubungan itu berubah selama-lamanya. Kita boleh memberitahu anak hilang kita bahawa kita menyayangi mereka, tetapi kita harus melepaskan tanggungjawab kita terhadap mereka.


  • Bina ‘barisan bersatu’ dengan pasangan anda. Selepas Tami meninggalkan rumah dan mengalami masalah kewangan, ibu bapanya memutuskan bersama-sama cara menangani permintaan untuk wang yang mereka tahu akan datang. Mereka juga membayangkan beberapa scenario yang mungkin berlaku. Mereka bersetuju untuk memberitahu Tami, “Saya akan bercakap dengan ibu/ayah anda tentang perkara itu, dan kami akan memaklumkanmu tentang keputusan yang dibuat.” Jangan lupa untuk memupuk hubungan perkahwinan anda. Pastikan anda tidak meluangkan semua masa bersama hanya bercakap tentang anak yang hilang. Tukar topik, dan nikmati perkongsian hidup bersama.


  • Tetapkan ‘batasan’ dalam tingkah laku. Semasa musim “sesat”, anak-anak yang pada asalnya mudah disayangi selalunya mempunyai sikap yang sangat buruk. Mereka mungkin kurang ajar, mempunyai banyak tuntutan, manipulatif, dan menggunakan bahasa kesat. Sesetengah ibu bapa menganggap mereka perlu bersabar dengan perangai buruk untuk menunjukkan kasih sayang mereka. Bukan begitu. Anak anda telah melihat kasih anda selama bertahun-tahun. Anak yang hilang mendapat lebih banyak manfaat daripada ibu bapa yang berkata, “Saya sayang padamu, tetapi saya tidak akan bertolak ansur dengan sikap tidak hormat.” Tetapkan batasan di mana-mana kawasan yang membimbangkan anda, terutamanya jika anak anda mahu pulang ke rumah. Sebagai contoh, apabila anak lelaki Mike meminta untuk pulang, Mike memberitahu anaknya bahawa jika dia membawa dadah ke dalam rumah, Mike akan menghubungi polis. Pastikan anak anda memahami batasan yang ditetapkan dan akibatnya jika mereka melampaui batas. Jadilah ibu bapa yang penyayang tetapi tegas.


  • Tangani perasaan anda. Ibu bapa anak-anak yang sesat mengalami berbagai emosi; kemarahan (pada anak, pada diri mereka sendiri, pada pasangan, pada teman anak yang jahat), kepiluan, kesedihan, kemurungan, dan rasa bersalah. Walau apa pun perasaan, kita perlu mengakuinya sebelum dapat menanganinya.


  • Menjangkakan masa depan yang lebih cerah. Semasa saya bercakap dengan berpuluh-puluh ibu bapa, saya mendapati bahawa musim “sesat” sekadar musim sahaja. Amber mengatasi peringkat kesesatannya dalam beberapa tahun kerana dia menyedari dia tidak suka jadi “anak liar.” Lambat laun, kebanyakan kanak-kanak kembali menjalin hubungan baik dengan ibu bapa mereka.


Sementara itu, ingatlah gambaran keseluruhannya. Semasa anak perempuan Alison menyalahgunakan dadah dan melahirkan bayi di luar nikah, Alison berpegang pada kepercayaannya bahawa anak perempuannya akan kembali dari tahun-tahun yang sesatnya. Akhirnya dia insaf dan kembali.


Semasa anda terus menyayangi anak anda, pegang teguh kepada iman dan percayalah bahawa ini adalah proses yang sedang berjalan.


Nota: Nama telah ditukar.

Comments


bottom of page