top of page

Merangkul Musim yang Baru


Hari ini, kita merenungkan kepentingan melepaskan perkara-perkara dan orang-orang yang menghalang perkembangan rohani kita. Terkadang, ini adalah langkah yang paling mencabar untuk diambil, tetapi dengan melakukannya, kita membuka diri kepada musim anugerah dan pertumbuhan yang baru dalam iman kita.


Dalam hiruk-pikuk kehidupan kita, kita kadang-kadang berpegang pada hubungan, tabiat, atau keadaan yang tidak lagi selaras dengan tujuan Allah untuk kita. Adalah penting untuk kita sedar apabila kita menjadi stagnan dalam iman kita, kerana itu menandakan bahawa kita mungkin berpegang kepada sesuatu yang Allah mahu kita lepaskan.


Alkitab mengingatkan kita tentang keperluan pertumbuhan dan ketabahan dalam perjalanan iman kita. Dalam Wahyu 3:16, kita membaca: "Tetapi oleh sebab kamu suam-suam sahaja, Aku akan meludahkan kamu." Ayat ini berfungsi sebagai pengingat yang menegur kita bahawa Allah menginginkan komitmen sepenuh hati kita dan usaha gigih dalam melakukan kehendak-Nya.


Doa:

Ya Bapa Syurga, kami datang di hadapan-Mu dengan hati yang terbuka, bersedia untuk menyerahkan masa lalu dan merangkul musim yang baru yang telah Engkau sediakan untuk kami. Bantu kami, ya Tuhan, untuk melepaskan perkara-perkara yang menghalang kami dan untuk percaya kepada rancangan ilahi-Mu. Berikan kami keberanian untuk mengucapkan selamat tinggal kepada keselesaan yang biasa dan melangkah dalam iman ke arah yang tidak diketahui, dengan keyakinan bahawa Engkau adalah cahaya pemandu kami.


Comments


bottom of page