top of page

Motif Baik

Hari 10: Siri Pengabdian Dari Fokus Pada Keluarga


"Segala jalan seseorang bersih menurut pandangannya sendiri, tetapi TUHAN sajalah yang menimbang niat hatinya." Amsal 16:2 AVB


BERCAKAP DENGAN ALLAH


Berterima kasih kepada Tuhan kerana Dia mendorong anda untuk melakukan perkara yang betul. Mintalah Dia untuk membantu anda memuliakan Dia melalui pilihan yang baik anda.


MELANGKAH KE TEMPAT YANG DALAM


Jadikan "rantai amal soleh". Potong beberapa jalur kertas menjadi sama panjang. Pada setiap jalur, tulis satu perbuatan baik yang boleh anda lakukan untuk ahli keluarga atau rakan. Menggunakan gam atau pita, bentuk jalur kertas menjadi gelung yang saling mengunci (rantai). Setiap ahli keluarga boleh mengeluarkan satu gelung setiap hari dan melakukan perbuatan baik itu untuk orang lain. Inilah tangkapannya: jangan beritahu orang itu bahawa anda melakukannya. Biarkan kebaikan menjadi tumpuan anda dan bukannya mendapat pengiktirafan untuk melakukan sesuatu yang baik.


LEBIH DALAM LAGI


Seronok apabila anda diperhatikan melakukan kebaikan. Tetapi anda tidak sepatutnya melakukan perbuatan baik semata-mata kerana anda ingin diperhatikan oleh orang lain. Yesus berkata, "Ingatlah: Jangan buat amal ibadat di muka umum supaya dilihat orang; kamu tidak akan mendapat ganjaran daripada Bapamu yang di syurga." (Matius 6:1). Sebab mengapa anda melakukan sesuatu (motivasi) adalah sama pentingnya dengan apa yang anda lakukan (perbuatan baik). Cinta anda kepada Tuhan dan keinginan anda untuk menyenangkan Dia akan mendorong kebaikan yang sebenar. Cinta anda kepada-Nya adalah motivasi terbaik untuk melakukan kebaikan kerana ia membawa penghormatan kepada Tuhan.


PERBINCANGAN


Kongsi cerita apabila anda melakukan sesuatu yang baik kerana anda ingin disukai atau diperhatikan oleh orang lain.


Adakah lebih sukar untuk melakukan kebaikan jika anda tahu tiada siapa yang akan menyedarinya? Mengapa atau mengapa tidak?


Mengapa Allah redha apabila kamu beramal secara sembunyi-sembunyi?


Kommentare


bottom of page