top of page

Orang yang Tepat Akan Mengecewakan Anda


Sebagai permulaan, adalah sangat tidak realistik apabila kita sering berdoa untuk kualiti seseorang yang ingin kita nikahi seperti dia perlu begini atau begitu.


Saya tidak mengatakan ini untuk merendahkan standard anda, tetapi untuk mengurangkan jangkaan anda. Anda lihat, kita selalu berdoa agar orang yang tepat akan sentiasa beriman kepada Tuhan setiap hari, orang yang tepat akan menjadi orang yang paling penyayang dan pengasih, atau orang yang tepat mungkin membuatkan anda berasa seperti anda adalah orang yang paling cantik atau kacak dalam dunia.. .tetapi orang itu juga akan gagal.


Orang yang tepat jauh dari sempurna. Orang yang tepat juga dalam proses pembelajaran seperti anda. Orang yang betul masih belajar untuk menjadi lelaki/wanita yang Tuhan kehendaki.


Dia tidak akan datang untuk menyelamatkan anda daripada semua kekacauan dan kesedihan dalam hidup anda; anda tidak memerlukan Romeo, anda memerlukan Penyelamat dan nama-Nya ialah Yesus.


Dia tidak akan sentiasa menjadi orang yang tenang-lembut-penyayang dan sabar yang anda doakan, tetapi dia akan mencuba yang terbaik untuk menerima orang barunya dan mencari rupa Kristus.


Hakikatnya kita semua adalah manusia tidak sempurna yang dilahirkan dengan sikap mementingkan diri sendiri. Kita mempunyai sifat berdosa dalam hati kita, jadi kita sanggup mengakui bahawa kita tidak berdaya dan tidak dapat menyelamatkan diri kita daripada dosa dan perhambaan kita. Itulah sebabnya anda tidak boleh mencintai orang lain sepenuhnya sehingga anda menyedari betapa Allah menyayangi kita terlebih dahulu. Kerana bagaimana anda akan memahami cinta sejati, kesabaran, kelembutan, kawalan diri dan pengampunan jika orang yang akan anda nikahi tidak melakukan kesilapan di sepanjang jalan?


Kita juga telah banyak kali mengecewakan Tuhan, tetapi adakah itu bermakna Dia berhenti mengasihi kita? Jawapannya tidak, kasih-Nya kepada kita tidak berkesudahan.


Jadi jika anda berdoa untuk orang yang tepat, anda perlu memahami perkara ini. Berdoa untuk menjadi wanita yang akan membantunya berkembang secara rohani. Berdoa untuk menjadi lelaki yang akan membawanya kembali kepada Allah, bukan kepada anda. Berdoa agar anda menjadi jodoh dan rakan sepasukan dalam medan misi. Berdoalah agar anda sentiasa fokus kepada Tuhan yang akan memberikan kekuatan kepada anda agar anda juga dapat mencintainya tanpa syarat. Berdoa agar anda menyokongnya dalam semua keadaan, walaupun dunia tidak lagi mempercayainya. Akhir kata, doakan agar kasih sayang Allah kepada kamu berdua melimpah ruah sehinggakan kamu tidak perlu risau tentang siapa yang lebih sayang, kerana mencintai itu bermakna memberi dan memberi tanpa mengharapkan balasan.


Matlamat sebenar berkenaan dengan perhubungan bukanlah untuk mengatasi kesunyian anda, anda sudah menjadi individu yang lengkap dalam Kristus. Anda diciptakan untuk mengasihi, menyembah, dan melayani Tuhan bersama-sama. Oleh itu, apabila tiba masanya, orang yang tepat akan mengingatkan anda tentang rahmat Allah - kemudian memilih untuk memberi rahmat.


Jemimah Ramos

Comments


bottom of page