top of page

Orang Yang Tepat Akan Mengingatkan Anda Tentang Berkat Tuhan


Pada masa lalu, saya sering mengatakan perkara seperti, "Saya layak mendapat usaha seperti ini atau saya layak mendapat seseorang seperti itu."


Walaupun berdoa dan mengharap sesuatu yang baik bukanlah perkara yang tidak baik sama sekali, kita akui, ada kebanggaan dan keistimewaan dalam diri kita.


Saya ingin berkahwin dengan lelaki yang beriman, namun adakah anda wanita yang beriman untuk berkahwin?


Saya mahu mempunyai keluarga Kristian suatu hari nanti, adakah anda hidup seperti Kristus dalam keluarga anda sekarang?


Saya mahu seseorang yang akan membawa saya kepada Kristus, adakah anda menyerahkan diri anda kepada Tuhan terlebih dahulu?


Semasa anda bertumbuh dalam Kristus, anda akan menyedari bahawa segala yang diberikan kepada kita di dunia ini bukanlah sesuatu yang benar-benar layak untuk kita.


Jika kita layak menerima sesuatu: kita layak menerima hukuman—kerana kita semua telah berdosa terhadap Tuhan. Tetapi kerana kasih-Nya yang lebih besar, Dialah yang membuka jalan bagi kita, Dialah yang memulakan pendamaian walaupun kita telah memberontak, Dialah yang mencari kita dahulu sebelum kita mencari Dia.


Jadi jika anda masih menunggu atau telah bertemu dengan orang yang Allah kehendaki untuk anda, dia juga tidak sempurna seperti anda.


Orang yang betul akan mengecewakan anda.

Orang yang betul sedang dalam proses penghalusan dan kebenaran.

Orang yang tepat akan menunjukkan anda kepada Kristus kerana apabila dua individu yang tidak sempurna bertemu, mereka cenderung untuk mementingkan diri sendiri dan mereka akan belajar untuk tidak mementingkan diri dan memberi kasih sayang tanpa syarat, seperti yang Kristus lakukan untuk gereja-Nya.


Apabila Kristus berada di tengah-tengah hubungan anda, hati anda, dan hidup anda, sentiasa ada harapan dan penebusan.


Jemimah Ramos

Comments


bottom of page