top of page

Pemberian Kepada Pasangan Anda


Bacaan: Efesus 5:21-33 Tunduklah kepada satu sama lain dengan bertakwa kepada Kristus.

Isteri, tunduklah kepada suamimu seperti kepada Tuhan. Kerana suami adalah kepala kepada isteri sebagaimana Kristus kepala jemaah dan Penyelamat tubuh itu. Oleh itu, sebagaimana jemaah tunduk kepada Kristus, begitulah juga isteri terhadap suaminya dalam segala hal.

Suami, kasihilah isterimu, sebagaimana Kristus mengasihi jemaah dan menyerahkan diri-Nya untuk jemaah. Dengan demikian, Dia dapat menyucikan dan membersihkan jemaah dengan air melalui firman, dan menghadapkannya kepada diri-Nya sebagai jemaah yang mulia, tanpa cela atau kerut, tetapi suci dan tidak bercela. Demikian juga, suami harus mengasihi isterinya seperti tubuhnya, lelaki yang mengasihi isterinya itu mengasihi dirinya sendiri. Tiada sesiapa pun pernah membenci tubuhnya sendiri, tetapi memelihara dan menyayanginya, seperti yang dilakukan oleh Kristus kepada jemaah – kerana kita adalah anggota tubuh-Nya. "Oleh sebab itu, seorang lelaki meninggalkan ibu bapanya dan bersatu dengan isterinya, lalu mereka berdua menjadi satu." Ini adalah suatu rahsia besar – tetapi aku bercakap tentang Kristus dan jemaah. Walau bagaimanapun, setiap orang daripada kamu hendaklah mengasihi isterinya seperti dirinya sendiri, dan isteri hendaklah menghormati suaminya. Ringkasan: Adalah penting untuk memberikan diri anda sepenuhnya kepada pasangan anda, sama seperti Kristus memberikan dirinya kepada gereja. Tanyakan kepada pasangan anda tentang keperluannya dan carikan cara untuk memberikan diri anda sepenuhnya kepada dia.


Contoh aplikasi harian: Pelajari bagaimana anda boleh menunjukkan kasih sayang anda dengan lebih berkesan. Bincang dengan pasangan apa yang anda boleh lakukan dengan lebih untuk memberikan diri kepada sesama. Contohnya, memberi lebih perhatian dan masa kepada pasangan, mengambil tindakan kecil untuk membantu dia, atau mengenalpasti aktiviti yang disukai bersama dan meluangkan masa khas untuk melakukannya bersama-sama.


Doa: Tuhan, kami memohon kebolehan-Mu untuk memberikan diri kami sepenuhnya kepada suami atau isteri kami sebagaimana Kristus memberikan diri-Nya kepada gereja. Bantu kami untuk memenuhi keperluan masing-masing dan mengambil tindakan yang menunjukkan kasih sayang dan penghargaan antara satu sama lain. Amin.


Comentarios


bottom of page