top of page

Pembina Semula Hati Kita


Bacaan Alkitab: Ezra 1-10


Ezra mempersiapkan hatinya untuk mengkaji Taurat Tuhan dan mentaatinya (Ezra 7:10). Marilah kita mempersiapkan hati kita untuk mencari Tuhan dengan tekun supaya kita dapat mengenali-Nya dengan penuh semangat.


Tuhan menggerakkan hati para raja dan pemimpin rohani orang kafir untuk membina semula bait-Nya. Dia juga boleh menggerakkan hati kita. Mezbah doa adalah mengenai hati kita.


Kerana di mana hartamu terkumpul, di situlah hatimu tertumpu (Matius 6:21 AVB)

Seseorang tidak mungkin mengabdi diri kepada dua orang tuan. Dia akan membenci yang seorang dan mengasihi yang lain… (Matius 6:24 AVB)

Tuhan benci penyembah berhala. Mari kita lihat ke dalam hati kita.


Apakah harta yang tersimpan di dalam hati kita yang mengalihkan perhatian kita daripada ingin mengenali-Nya? Doa, penyembahan, membaca Alkitab, dan menunggu Tuhan tidak datang dengan sendirinya. Ia memerlukan disiplin sebelum ia menjadi cinta. Tetapi apakah yang menghalang kita daripada melakukan semua perkara yang menghubungkan kita dengan Tuhan yang Hidup yang begitu ingin berkomunikasi dengan kita?


Adakah kita mempunyai seorang tuan sahaja? Adakah kita memberi lebih banyak masa untuk Youtube, sukan, perniagaan, kerjaya, anak- anak, dll. Senaraikannya dan bertaubatlah.


Dalam 1 Samuel 15:15, 21 dan 30, Saul memberitahu Samuel bahawa dia mempersembahkan korban kepada TUHAN”nya” dan menyembah TUHAN “nya”. Itu tentang Tuhan Samuel, bukan Tuhan Saul. Saul tidak benar-benar mengenali Tuhannya.


Seperti apa yang kita temui dalam Ezra 10:3, kita perlu merenung dan memperbaharui perjanjian kita dengan Tuhan. Apabila hati kita bertemu dengan hati-Nya, ia akan mendorong kita untuk lari daripada dosa dan meninggalkan penyembahan berhala.


Doa:

Tuhan Yesus, kami berseru kepada-Museperti Pemazmur. Kami meminta agar Engkau menyelidiki kami, mengetahui hati kami dan segala-galanya tentang kami, dan ujilah kami dan ketahuilah fikiran kami. Kerana mata-Mu terpancar ke seluruh bumi untuk menguatkan mereka yang hatinya taat sepenuhnya kepada-Mu. Amin!


Nicole Tang, NECF


1 Comment


AWK
AWK
Sep 30, 2023

Amen

Like
bottom of page