top of page

Pemenang Melalui Iman


Wahyu 2:7 - "Kepada orang yang menang, akan kuberi makan dari pohon kehidupan yang ada di dalam taman Allah."


Dalam Kitab Wahyu, Yesus bercakap kepada gereja di Efesus. Dia memuji kerja keras dan ketekunan mereka, tetapi juga menekankan keperluan untuk kembali kepada cinta pertama mereka. Ini menunjukkan betapa pentingnya menjaga hubungan yang erat dengan Allah di tengah kesibukan hidup. Ini adalah peringatan kepada kita, sebagai orang percaya muda, bahawa tidak kira betapa aktif iman kita, hubungan kita dengan Tuhan mesti kekal intim dan bersemangat.


Janji makan dari pohon kehidupan melambangkan kehidupan kekal dan persekutuan dengan Tuhan. Sama seperti Adam dan Hawa kehilangan akses kepada pokok ini kerana dosa, Yesus mengembalikannya melalui pengorbanan-Nya. Kemenangan kita atas cabaran hidup datang daripada iman dan pengabdian kita yang tidak berbelah bahagi kepada Kristus. Marilah kita berusaha untuk mengekalkan hubungan kita dengan Dia segar dan bersemangat, dengan mengetahui bahawa melalui iman, kita akan menang dan akan menikmati kehidupan kekal di hadapan-Nya.


Doa:

Ya Tuhan, bantulah saya menyimpan cinta pertama saya kepada-Mu di tengah kesibukan hidup. Kuatkan iman dan pengabdian saya, dan agar saya menang melalui kepercayaan yang tidak tergoyahkan kepada-Mu. Terima kasih atas janji hidup kekal melalui Yesus. Dalam nama-Nya, saya berdoa. Amin.

Comentarios


bottom of page